Ciasteczka owsiane z rodzynkami i migdałową nutą


Zapraszam dziś na pyszne ciasteczka owsiane z nutą migdałową, która przywołuje na myśl wypieki świąteczne. Przepis pochodzi książeczki Joanny Łapuchy Kuchnia dla aktywnych (8/2000). Nieco go zmodyfikowałam podwajając ilość masła, bowiem zaproponowana ilość sprawiała, że ciasto było za suche i nie chciało się porządnie wyrobić. Nie użyłam także migdałów do dekoracji, bo ich akurat nie miałam na stanie. Olejek migdałowy daje wystarczająco dużo pięknego aromatu. Ciasteczka są bardzo kruche. Szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej znikają :-) Jeśli macie problem z dostaniem mąki owsianej, możecie zwyczajnie zmielić płatki owsiane np. w młynku do kawy – efekt będzie taki sam.

(ok.25 sztuk)

Składniki:

– 25 dag mąki owsianej

– 200g masła lub margaryny

– ½ szklanki cukru

– ½ szklanki mąki pszennej

– 1 jajko

– ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

–  kilka kropli esencji migdałowej

– 5 dag rodzynek

– kilkanaście migdałów (opcjonalnie)

Rodzynki zalać na chwilę wrzątkiem. Cukier utrzeć z żółtkiem, dodać zimne masło, przesianą mąkę pszenną i owsianą, proszek do pieczenia oraz kilka kropli esencji migdałowej. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym dodać wraz namoczonymi wcześniej rodzynkami do masy. Ciasto dokładnie wyrobić (ręcznie). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcję ciasta na łyżkę i delikatnie formować okrągłe ciastka. Ciastka piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C do zezłocenia. Gdy ostygną przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka.

Smacznego !

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasteczka-owsiane-z-rodzynkami-i-migdalowa-nutaciasteczka-owsiane-z-rodzynkami-i-migdalowa-nuta3ciasteczka-owsiane-z-rodzynkami-i-migdalowa-nuta2
loading...
loading...
Poprzedni Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
Nastepny Kutia

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *