Ciasto japońskie – czyli pyszny, wilgotny makowiec z jabłkami i bakaliami


Ciasto to nazywane jest także makowcem japońskim. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam z racji tego, iż  ciasto drożdżowe bazie którego są zrobione, szybko wysycha. Gdy spróbowałam w pracy od koleżanki, ciasta japońskiego – przepadłam. Musiałam je koniecznie upiec. Co tu dużo mówić – jest po prostu pyszne! a przede wszystkim wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z nutą migdałową – niebo w gębie :) Poprosiłam o przepis p. Dorotę, autorkę przepisu, której serdecznie dziękuję za inspirację :-) Nie chciało mi się mielić maku, użyłam więc gotowej masy makowej z bakaliami, która okazała się równie smaczna. Zachęcam wszystkich do spróbowania ciasta japońskiego, które od dziś zaliczam do czołówki najsmaczniejszych ciast. Już dziś myślę, że zrobię je na Wielkanoc, choć myślę, że będzie też idealne na Boże Narodzenie z uwagi na mak i bakalie :-)

(prostokątna blacha o wym. ok. 21×32 cm)

Składniki:

– 1 kostka margaryny

– 1 puszka gotowej masy makowej bądź 30 dag maku

– 4-5 twardych soczystych jabłek

– 9 jaj

– 9 pełnych łyżek stołowych kaszy manny

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 ½ szklanki cukru w przypadku użycia maku (gdy używamy gotowej masy makowej z bakaliami wystarczy dać ¾ szklanki cukru)

– 100g rodzynek

– duża garść migdałów oraz orzechów włoskich

– skórka pomarańczowa

– olejek migdałowy

Polewa:

– ¼ kostki margaryny lub masła

– 2 łyżki kakao

– 2-3 łyżki mleka

– 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

– rozdrobnione orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe do posypania ciasta

Żółtka utrzeć z cukrem i miękką margaryną, dodać puszkę masy makowej lub mak uprzednio sparzony i dwukrotnie zmielony oraz proszek do pieczenia. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do masy razem z kaszą manną. Wymieszać. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, następnie odcedzić i obtoczyć w mące. Migdały i orzechy posiekać. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę i razem z bakaliami dodać do masy. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kilka kropli olejku migdałowego. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, posypaną bułką tartą bądź wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Na gorące upieczone ciasto przygotować polewę z podanych składników (rozpuścić w rondelku na niedużym ogniu) i polać ciasto. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi oraz wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-japonskie-czyli-pyszny-wilgotny-makowiec-z-jablkami-i-bakaliamiciasto-japonskie-czyli-pyszny-wilgotny-makowiec-z-jablkami-i-bakaliami4ciasto-japonskie-czyli-pyszny-wilgotny-makowiec-z-jablkami-i-bakaliami3ciasto-japonskie-czyli-pyszny-wilgotny-makowiec-z-jablkami-i-bakaliami2ciasto-japonskie-czyli-pyszny-wilgotny-makowiec-z-jablkami-i-bakaliami1
loading...
loading...
Poprzedni Placki z kaszy manny i jabłek
Nastepny Sałatka makaronowa z szynką i jajkiem

37 komentarzy

  1. zjedz_mnie
    30 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Piekłam to cudo, dla miłośników maku to jest super smaczek :)

  2. Magdalena Majda
    1 lutego 2015
    Odpowiedz

    Kocham wilgotny makowiec z dużą dawką rodzynek :D

  3. Joanna
    1 lutego 2015
    Odpowiedz

    Pieklam wczoraj;)))naprawde pyszne ciacho;)))polecam

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lutego 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się, że ciasto posmakowało:) Też nieskromnie uważam, że jest pyszne.

  4. matleen
    7 lutego 2015
    Odpowiedz

    Wygląda wspaniale. Chyba się skuszę. Moi domownicy kochają wszystko co ma w sobie mak
    Pozdrawiam

  5. Urszula
    12 lutego 2015
    Odpowiedz

    Heleno, to jedno z moich ulubionych ciast z makiem. Proste i smaczne

    • Helen G.
      Helen G.
      12 lutego 2015
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć, moje również:)

  6. justka2712
    21 lutego 2015
    Odpowiedz

    Jestem ogromną fanką wszelkich wypieków z makiem, ale tego ciasta jeszcze nie jadłam :) muszę chyba nadrobić ;)

  7. Anula
    22 lutego 2015
    Odpowiedz

    Zamierzam przetestować przepis i mam pytanko: jaka kasza manna do ciasta – błyskawiczna czy zwykła?

    • Helen G.
      Helen G.
      22 lutego 2015
      Odpowiedz

      Użyłam błyskawicznej. Powodzenia, życzę smacznego! :-)

  8. Anula
    24 lutego 2015
    Odpowiedz

    Dzięki za odpowiedź :) Ugotowałam kwaśnicę wg. Twojego przepisu – pyszna! Wchodzi na stałe do mojego domowego menu :)

    • Helen G.
      Helen G.
      24 lutego 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się, że moja kwaśnica Ci smakuje, też ją lubię czasem ugotować, zwłaszcza zimą:)

  9. Julia
    29 marca 2015
    Odpowiedz

    Witam
    Jakjej wielkości użyła Pani blachy?
    Proszę o informację dotyczącą jej wymiarów.
    Pozdrawiam

    • Helen G.
      Helen G.
      30 marca 2015
      Odpowiedz

      Klasycznej, prostokątnej 32×21 cm (mierzona od spodu).

  10. magda
    30 marca 2015
    Odpowiedz

    Witam. O jakiej wadze użyła Pani gotowej masy makowej? Czy 850 g będzie dobrze?

    • Helen G.
      Helen G.
      30 marca 2015
      Odpowiedz

      Tak chyba właśnie 850g, klasyczna puszka masy makowej np. Bakalland.

  11. Dopytliwy
    5 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    A jakie wymiary ma blacha?

    • Helen G.
      Helen G.
      5 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Prostokątna 32X21 cm mierzona od spodu.

  12. Dominika
    22 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Czy zamiast rodzynek mogę użyć pokrojonych suszonych moreli? Za rodzynkami nie przepadam :)

    • Helen G.
      Helen G.
      22 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Oczywiście, wedle gustu, tylko tak jak rodzynki bym je wpierw namoczyła kilka minut we wrzątku, odsączyła i dopiero kroiła ;-)

  13. gość
    13 marca 2016
    Odpowiedz

    a gdzie jest proszek do pieczenia bo w przepisie nie podała Pani kiedy i jak go użyć :(

    • Helen G.
      Helen G.
      13 marca 2016
      Odpowiedz

      Podałam, trzeba dać 2 łyżeczki proszku do pieczenia :-) Wystarczy dodać do ciasta po ubiciu żółtek z cukrem i margaryną, po dodaniu maku.

  14. kasia
    27 października 2016
    Odpowiedz

    czy zamieniala Pani kiedys w tym przepisie margaryne na maslo?

    • Helen G.
      Helen G.
      27 października 2016
      Odpowiedz

      Nie robiłam tego ciasta z masłem ale myślę,że powinno być ok :-) Do wielu ciast np. do sernika można używać zamiennie masła, bądź margaryny.

  15. Joanna Klich-Kafel
    6 listopada 2016
    Odpowiedz

    To moje ulubione ciasto :-) Zawsze wychodzi, tylko trzeba dość długo piec, kiedyś po godzinie miałam jeszcze surowe. A w ramach udoskonalenia przepisu proponuję namoczyć rodzynki w wodzie z olejkiem rumowym lub arakowym, podnosi smak :-) Pozdrawiam!

    • Helen G.
      Helen G.
      6 listopada 2016
      Odpowiedz

      Dziękuję za radę, na pewno wypróbuję Twój patent z rodzynkami :) Pozdrawiam*)

  16. Kamila
    18 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Witam, mam pytanie: ile może to ciasto stać zanim wyschnie? Chcę je zrobić na Gwiazdkę ale nie wiem czy muszę tuż przed czy mogę parę dni wcześniej.

    • Helen G.
      Helen G.
      18 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Możesz je upiec spokojnie na 2-3 dni wcześniej, tylko przykryj workiem albo przechowuj ciasto w pudełku, w lodówce :-)

  17. Ania
    23 grudnia 2016
    Odpowiedz

    nic nie mąki w przepisie?

    • Helen
      23 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Nie daje sie maki, tylko sama kasza.

  18. Iwona
    29 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Przepyszne ciasto . Piekłam pierwszy raz na wigile dziś piekę kolejną blaszkę :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Piekłam je również na święta i zrobiło furorę w rodzinie :-)

  19. Agnieszka
    5 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Zrobiłam i jest przepyszne,polecam. u nas znikneło w jedną dobę.

  20. Monika
    13 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Witam
    Mam pytanie czy zamiast margaryny moge zastosowac maslo??
    Z gory dziekuje za odpowiedz!

    • Helen G.
      Helen G.
      13 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Oczywiście, jak najbardziej można dać masło. Będzie zdrowiej :)

  21. Zosia
    19 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Czy istnieje jakiś zamiennik do kaszy mannej?

    • Helen G.
      Helen G.
      19 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Nie wiem. Taki przepis otrzymałam od koleżanki. Nie wiem, jakby wyszedł np. z budyniem w proszku. Kasza manna jest ogólnodostępna w sklepach.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *