Sałatki i surówkiWegetariańskie

Gotowana brukselka z bułką tartą

Gotowana brukselka z bułką tartą

Jest ciekawym pomysłem na dodatek do obiadu. Przyznam się wam, że jako dziecko nie lubiłam brukselki, zwłaszcza gdy pływała w zupie. Obecnie z wielką chęcią gotuję tę mini kapustkę. Uwielbiam szczególnie gotowaną brukselkę z bułką tartą 😉

Warto spożywać brukselkę, gdyż ona jest źródłem wielu witamin, głównie witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także witamin A, E i K. Warzywo to zawiera także składniki mineralne (magnez, wapń ,fosfor, mangan, potas, żelazo, cynk i miedź) oraz błonnik.

Zobacz także gotowana fasolka szparagowa.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 250g brukselki

– sól

– szczypta cukru

– odrobina mleka

Dodatkowo:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki bułki tartej

Jak zrobić gotowaną brukselkę z bułką tartą?

Brukselkę umyć, obrać z brzydkich zeschniętych liści. Włożyć do osolonego wrzątku, dodać szczyptę cukru i trochę mleka. Gotować bez pokrywki 15-20 minut, aż będzie miękka. Masło roztopić w rondelku dodać bułkę tartą i 2-3 minuty pogotować często mieszając.

Ugotowaną brukselkę odcedzić i polać bułką tartą. Gotowaną brukselkę z bułką tartą podawać jako dodatek do mięs. Nie podawać natomiast do ryb, gdyż brukselka zawiera związek, który utrudnia przyswajanie jodu.

Smacznego!

Helen G.

Gotowana brukselka z bułką tartą
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

  1. Lata jej nie jadłam…i twierdziłam że nie lubię. Muszę do niej wrócić, bo coś mi się kołacze po głowie że jako dziecko całkiem się z nią dobrze dogadywałam 😉

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button