Gulasz ze śliwkami


Gulasz ze śliwkami

Jest idealnie miękki i bardzo aromatyczny. Gulasz ze śliwkami to jedna z moich ulubionych potraw jednogarnkowych. Wzbogaciłam go o dodatek suszonych grzybów. Danie to świetnie się komponuje zarówno z kaszą, ryżem, czy też z plackami ziemniaczanymi. Warto wcześniej zamarynować mięso, będzie smaczniejsze. Polecam wam również inne moje przepisy na gulasze:

gulasz wieprzowy z dynią

gulasz wieprzowy z warzywami

gulasz wołowy na ostro

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 80 dag łopatki wieprzowej lub szynki

– 10-15g suszonych prawdziwków lub borowików

– 10 suszonych śliwek kalifornijskich

– 2 cebule

– kostka grzybowa lub mięsna (opcjonalnie)

– po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

– 1 iść laurowy

– 1-2 łyżki mąki

– olej do smażenia lub smalec

Marynata:

– 2 łyżki oleju

– 1 ½ łyżki octu balsamicznego

– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki mielonej kolendry

– ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonej ostrej papryki

– 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

– sól, pieprz

Jak zrobić gulasz ze śliwkami?

Mięso pokroić w dosyć sporą kostkę i włożyć do miski. Składniki marynaty wymieszać w miseczce a następnie wymieszać z mięsem. Okryć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny, by przeszło przyprawami. Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez 15-20 minut. Następnie odcedzić (wodę pozostawić) i pokroić w paseczki. Cebule pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć mięso na rumiano. Mięso przełożyć do rondla. Podlać wodą, w której moczyły się grzyby oraz dolać jeszcze ok. ½ l, tyle by delikatnie zakrywała mięso. Dodać do mięsa grzyby, pokrojone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz ewentualnie kostkę grzybową albo mięsną (ja nie daję, bo wywar i tak jest potem aromatyczny. Dusić na małym ogniu do miękkości przez 1 godzinę. Na koniec zaprawić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gulasz ze śliwkami podawać z kaszą, ryżem, świetnie się także nadaje do placków ziemniaczanych. Ja podaję go zazwyczaj z dużym plackiem ziemniaczanym złożonym na pół, polanym sosem, posypanym natką pietruszki i z kleksem śmietany.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

gulasz-z-lopatki-z-suszonymi-grzybami-i-sliwkami2gulasz-z-lopatki-z-suszonymi-grzybami-i-sliwkamigulasz-z-lopatki-z-suszonymi-grzybami-i-sliwkami4gulasz-z-lopatki-z-suszonymi-grzybami-i-sliwkami1
loading...
Poprzedni Kurczak w sezamie
Nastepny Zupa grochowa (grochówka)

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *