Kapusta z grochem na Wigilię i nie tylko


Kapusta z grochem to jedna z 12 potraw, jaką spożywa się na Wigilię. To również potrawa regionalna Kujaw. Kapustę z grochem jadało się także w województwie łódzkim, gdzie okraszano ją dodatkowo skwarkami. Niegdyś dodawano do niej olej lniany. Wierzono, że potrawy z dodatkiem kapusty zapewniają dostatek. Kapusta z grochem jest lekko kremowa, z wyczuwalnymi miękkimi ziarenkami grochu. Warto dodać do niej zamiast oleju czy smalcu masło (daję klarowane), które nada potrawie subtelny aromat. Kapusta nie powinna być też zbyt kwaśna. Aby przełamać jej zbyt kwaskowy smak, polecam dodać trochę cukru. Jak dla mnie kapusta z grochem to właśnie taka lekko kwaskowa, z delikatną słodką nutą. Jeśli przyrządzamy kapustę z grochem na Wigilię, warto przygotować ją dzień wcześniej, wówczas będzie smaczniejsza :-)

Są różne szkoły, jeśli chodzi o proporcje kapusty i grochu. Jedni dają dwa razy więcej kapusty w stosunku do grochu, inni tyle samo. Mnie osobiście bardziej smakuje ta potrawa, kiedy proporcja kapusty i grochu wynosi 1:1 lub nieznacznie więcej kapusty. W moim rodzinnym domu nie było tradycji przyrządzania kapusty z grochem. Potrawę tę poznałam dzięki teściowej, która serwuje ją każdego roku na wigilijnym stole. Polecam spróbować zrobić kapustę z grochem nie tylko na Wigilię ale także w dzień powszedni, jako dodatek do świeżego pieczywa czy ziemniaków. To kaloryczna i pożywna potrawa, idealna na zimowe dni.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 500g grochu (całego lub łuskanego)

– 500-600g kapusty kiszonej

– 3 cebule

– 1 ząbek czosnku

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki kminku (opcjonalnie)

– 2 łyżki masła

– 1-2 łyżeczki cukru (w zależności jak kwaśna jest kapusta)

– 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Jeśli mamy groch cały, to należy go wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez noc (10-12 godzin). Groch łuskany (połówki) nie wymaga moczenia. Wystarczy go przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Groch zalać w garnku wodą (ok.3 cm ponad powierzchnię) i gotować na małym gazie ok. 20-40 minut, do miękkości. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę soli. Odcedzić.

Kapustę odcisnąć z wody i pokroić nożem. Jeśli jest bardzo kwaśna, należy ją dodatkowo przepłukać wodą. Kapustę włożyć do większego garnka, zalać ok.1 szklanki wody. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Dusić na małym gazie 30-70 minut (w zależności od kapusty), aż będzie miękka. Cebule pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Zeszklić na maśle i dodać do gotującej się kapusty. W razie potrzeby dolać nieco wody. Jak kapusta będzie miękka (warto spróbować), dodać ugotowany groch i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cukrem, wedle smaku. Opcjonalnie można dać też nieco całego kminku. Na koniec można zagęścić kapustę 1 łyżeczką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować. Kapustę z grochem podawać na ciepło na Kolację Wigilijną wraz z pieczywem. Alternatywnie można ją spożywać jako danie obiadowe z chlebem lub ziemniakami. Kapusta z grochem jest najsmaczniejsza na następny dzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

 

kapusta-z-grochem-na-wigilie-i-nie-tylko1kapusta-z-grochem-na-wigilie-i-nie-tylkokapusta-z-grochem-na-wigilie-i-nie-tylko3kapusta-z-grochem-na-wigilie-i-nie-tylko2
loading...
loading...
Poprzedni Uszka na Wigilię
Nastepny Śledzie marynowane w occie

12 komentarzy

  1. piegusek
    19 grudnia 2016
    Odpowiedz

    u mnie w domu nie robiło się tej potrawy… może kiedyś się skuszę bo smakowicie wygląda :)

    • Helen G.
      Helen G.
      19 grudnia 2016
      Odpowiedz

      W moim rodzinnym domu także się nie robiło kapusty z grochem.

  2. Marzena T (Mania)
    19 grudnia 2016
    Odpowiedz

    U nas nie ma tego dania na święta ale przyznam, że chciałabym spróbować :D

  3. Agata Kądziołka
    19 grudnia 2016
    Odpowiedz

    U mnie w domu się taką robi :) nie przepadam, ale na Wigilię jem :) w końcu to tradycja :)

  4. Ewelina Serafińska
    19 grudnia 2016
    Odpowiedz

    apetyczna :)

  5. Kobieta po 30
    21 grudnia 2016
    Odpowiedz

    powiedzmy, że jestem z Kujaw, ale…nigdy nie jadłam.w sumie nie rozumiem fenomenu tego dania…muszę posmakować i przekonać się ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Ja kiedyś też nie byłam specjalnie do niego przekonana ale obecnie mi bardzo smakuje :)

  6. Aga
    21 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Świetnie i smakowicie wygląda :) Ciekawa jestem czy filtrujecie wodę w swojej kuchni? np. filtrem molekularnym z naturalną mineralizacją?

    • Helen G.
      Helen G.
      21 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Nie, nie filtruję, używam zwykłej kranówki.

  7. Królowa Karo
    22 grudnia 2016
    Odpowiedz

    U mnie w domu robi się z fasolą. Już nie mogę się doczekać kolacji wigilijnej.

    • Helen G.
      Helen G.
      22 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Ja też:)

  8. kosmetykofanki
    22 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Też najbardziej lubię proporcje 1:1 :) Pysznie wygląda :)

Odpowiedz na „AnonimAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *