Kotlety mielone nadziewane pieczarkami i serem


Kotlety mielone robię zwykle nadziewane żółtym serem [przepis]. Takie są moim zdaniem smaczniejsze od klasycznych. Przynajmniej nie jest nudno :-) Wystarczy włożyć do środka małą kosteczkę sera. Przygotowując ostatnio mielone, wpadłam na pomysł aby nadziać je pieczarkowo-serowym farszem z dodatkiem natki pietruszki. Kotlety od razu nabrały wyrafinowanego smaku. Próbowałam kiedyś dodać do mięsa starte na tarce, podsmażone z cebulką pieczarki ale ta wersja nie powaliła mnie na kolana. Smak pieczarek jakoś się wtedy „rozmywał”. Dodatek farszu w środku wydaje mi się ciekawszą opcją ale oczywiście możecie próbować. Trochę przez to z takimi mielonymi więcej roboty, lecz  mogą być ciekawą propozycją na weekendowy obiad w rodzinnym gronie.

(ok.10 sztuk)

Składniki:

– 500g dowolnego mięsa mielonego (użyłam z indyka)

– 1/2 cebuli

– 1 ząbek czosnku

– 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku

– kilka łyżek bułki tartej

– 1 jajko

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki ziół prowansalskich

– 1 łyżeczka najlepiej ostrej musztardy np. Dijon

– sól, pieprz

Mięso włożyć do miski. Połówkę cebuli i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (resztę pozostawić do farszu). Można ewentualnie drobno posiekać cebulę i zeszklić na patelni. Bułkę namoczyć chwilę w mleku. Wbić jajko, dodać przyprawy i musztardę. Namoczoną bułkę odcisnąć i dodać do mięsa. Wyrobić mięso dłońmi na gładką masę. Dodać bułkę tartą tyle, aby swobodnie móc formować kotlety.

Farsz pieczarkowo-serowy:

– 15-20 dag pieczarek

– 10 dag żółtego sera

– ½ cebuli

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Panierka:

– bułka tarta

– 2 jajka

– 3 łyżki mleka

– szczypta soli

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w małą kostkę. Pozostałą połówkę cebuli drobno posiekać i zeszklić na oleju. Po chwili dodać pieczarki i dusić parę minut, aż puszczą sok. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nadmiar wody odlać. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do pieczarek. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.

Wilgotnymi dłońmi formować owalne kotlety, w środek nabierać 1 łyżeczkę farszu. Obtoczyć wpierw w bułce tartej, w roztrzepanym lekko posolonym jajku, następnie znów w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron, na niezbyt dużym gazie. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kotlety-mielone-nadziewane-pieczarkami-i-seremkotlety-mielone-nadziewane-pieczarkami-i-serem3kotlety-mielone-nadziewane-pieczarkami-i-serem1
loading...
loading...
Poprzedni Mini tortille – przekąska idealna na imprezę
Nastepny Owsianka z nasionami chia

2 komentarze

  1. Królowa Karo
    5 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam kotletów mielonych inaczej niż klasycznie, ale teraz mnie tak zainspirowałaś, że mam całe mnóstwo pomysłów.

    • Helen G.
      Helen G.
      5 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Warto czasem pokombinować, bo można odkryć nowe smaki:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *