Mięsa

Kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych

Kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych

Złociste i chrupiące, prawie jak z KFC. Kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych są ciekawą odmianą na tradycyjnych schabowych. Zamiast schabu możecie użyć także piersi z kurczaka, bądź z indyka. Bardzo polecam 🙂

Fani bardziej wyrazistych smaków mogą wzbogacić kotlety dodatkiem ostrej papryki albo sosu tabasco.

Zobacz także → kotlety Twardowskiego (ze schabu).

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 4 kotlety schabowe

– pokruszone płatki kukurydziane

Ciasto:

– 1 jajko

– ¾ szklanki mleka

– mąka

– ½ łyżeczki majeranku

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– ⅓ – ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki

– sól, pieprz

Jak zrobić kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych?

Kotlety robić tłuczkiem. Posolić, dodać pieprz. Przekroiłam je na pół, by mieć mniejsze porcje.

Ciasto: do miski wbić jajko, dodać mleko i tyle mąki by powstało dość gęste ciasto (gęstsze od naleśników). Posolić, popieprzyć, dodać mieloną słodką i ostrą paprykę oraz majeranek. Płatki pokruszyć w dłoniach do miseczki.

Każdy kotlet zanurzyć wpierw w cieście, potem w płatkach. Smażyć kotlety na średnim ogniu przez około 10 minut, aż z każdej strony będą złocisto-brązowe. Kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych podawać z  ketchupem, ziemniakami i surówką np. z surówką z kapusty pekińskiej.

Smacznego!

Helen G.

Kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Pieprzu cayenne ,i deczko przyprawy do kurczaka 🙂 wyśmienite 🙂 panierka musi byc dosc wyrazna w smaku z papryką słodką jak dla mnie za słaba .ogólnie pycha warto 🙂 pozdrawiam :)i smacznego 🙂

      1. A ja dziękuję za prosty, szybki, konkretny i zrozumiale napisany przepis, który w dodatku wychodzi 😀 Przeglądałam bloga i chyba zabawię tu na dłużej. Wydaje się bardzo pomocny, zwłaszcza dla osób mało doświadczonych w kuchni, takich jak ja 🙂 Obecnie w lodówce chłodzi się ciasto serowo-jabłkowe 😀 Czekam z niecierpliwością 😀

  2. Bardzo prosty i smaczny myk.najwięcej kłopotu miałem z zaszlachtowaniem świni.mogłbym przysiąc że płakała gdy podrzynałem jej gardło.ale kotlety wyborne

    1. Cieszę się, że kotlety smakowały 🙂 Aby były bardziej wyraziste w smaku można dodać nieco ostrej papryki 🙂

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button