Krokiety z pieczarkami i serem


Dziś pomysł na jedne z moich ulubionych krokietów, mianowicie: z pieczarkami i serem.  Zawsze robię ich dosyć dużo, aby część zamrozić. Polecam do farszu dodać posiekaną natkę pietruszki, wzbogaci jego smak ;-)

(ok.18 sztuk)
Składniki:
Ciasto:

– 350 ml  mleka

– 350 ml wody

– 2 jaja

– ok.350g mąki

– szczypta soli

– 3 łyżki oleju

Farsz:

– 1 kg pieczarek

– 30 dag żółtego sera (np. gouda)

– 2 cebule

– 2 ząbki czosnku

– szczypta ostrej papryki, oregano, bazylii i lubczyku,

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 3 jajka

– bułka tarta do obtoczenia krokietów

– 3-4 łyżki mleka

Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe używając miksera. Usmażyć cienkie placki, bez dodatku tłuszczu. Skropić patelnię olejem i dokładnie rozsmarować papierem tylko przed smażeniem pierwszego placka. Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę i i czosnek także drobno pokroić i podsmażyć na oleju, następnie dodać pieczarki i dusić, aż puszczą sok i będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem,  ziołami i posiekaną natką pietruszki. W razie potrzeby przecedzić z nadmiaru wody. Pozostawić do ostygnięcia. Ser żółty zetrzeć na tace o dużych oczkach. Dodać do farszu.

Na każdy placek nakładać porcję farszu złożyć boki i zawinąć w rulon. Każdy krokiet obtoczyć w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka, a następnie w bułce tartej.  Krokiety smażyć na oleju na średnim ogniu  na złoty kolor. Uważać, by się nie przypaliły. Podawać z  czerwonym barszczem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

krokiety-z-pieczarkami-i-serem2krokiety-z-pieczarkami-i-seremkrokiety-z-pieczarkami-i-serem3krokiety-z-pieczarkami-i-serem1
loading...
loading...
Poprzedni Frittata - omlet po włosku
Nastepny Gulasz wieprzowy z warzywami

2 komentarze

  1. Aga
    18 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Witam,

    jak zamrozić takie krokiety? Już usmażone, czy takie obtoczone w bułce i smażyć dopiero po rozmrożeniu?

    Pozdrawiam,
    Aga

    • Helen G.
      Helen G.
      18 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Ja zamrażam wcześniej już usmażone :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *