Krokiety ze szpinakiem i mozarellą


Uwielbiam szpinak w każdej postaci, tylko niestety mój mąż już niekoniecznie. Dlatego dania ze szpinakiem przygotowuję praktycznie tylko dla siebie. Za tzw. kupnymi nie przepadam, gdyż najczęściej szpinak jest niedostatecznie dla mnie doprawiony. Zapragnęłam krokietów z farszem ze szpinaku i mozarelli, o wyrazistym, lekko pikantnym smaku. Można ewentualnie użyć sera fety, jak w tym przepisie. Część krokietów zamroziłam, by móc się cieszyć nimi w innym czasie. Zachęcam wszystkich fanów szpinaku do przetestowania przepisu :-)

(ok.12 sztuk)

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

– 1,5 szklanki mleka (300 ml)

– 1,5 szklanki wody

– 2 jajka

– ok.300g mąki

– 3 łyżki oleju

– sól

Farsz:

– 2 opakowania mrożonego szpinaku (900g)

– 1 cebula

– 2 łyżki masła

– 5-6 ząbków czosnku

– 2 kulki mozarelli

– sól, pieprz

– szczypta chili

– mielona gałka muszkatołowa

Panierka:

– 2 jajka

– 3 łyżki mleka

– sól

– bułka tarta

Ciasto: Podane składniki zmieszać ze sobą przy pomocy miksera. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.

Cebulę drobno posiekać. W garnku roztopić masło wpierw zeszklić cebulę, następnie dodać zamrożony szpinak i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Doprawić solą, pieprzem, chili i gałką muszkatołową. Na koniec dodać przeciśnięty przez czosnek i pokrojoną mozarellę, podusić chwilę, aż ser się rozpuści. Na każdy placek nakładać porcję farszu, zwijać boki i całość zawijać w rulon. Następnie obtoczyć krokiety w rozbełtanym jajku z mlekiem i szczyptą soli, a następnie w bułce tartej.  Smażyć krokiety na złoty kolor z obu stron na niedużym ogniu. Podawać z gorącym barszczykiem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

krokiety-ze-szpinakiem-i-mozarellakrokiety-ze-szpinakiem-i-mozarella1
loading...
loading...
Poprzedni Gulasz wieprzowy z dynią
Nastepny Pomidorowy sos mięsno-warzywny

7 komentarzy

  1. Marzena
    28 września 2014
    Odpowiedz

    O jejku ale mi smaku znów narobiłaś :) Kocham szpinak a tego dania to muszę kiedyś spróbować

  2. Brzeski
    29 września 2014
    Odpowiedz

    Pieknie wygladaja i na pewno sa pyszne!! Ja uwielbiam szpinak i moj maz tez, to na pewno beda mu smakowac. Ja czesto robie ciasto szpinakowe, za ktorym moja rodzinka przepada, a Twoj przepis Helen,wyprobuje, na pewno go
    polubia! Dziekuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:):)

    • Iszczyk
      6 grudnia 2014
      Odpowiedz

      czy mogłaby Pani wstawić link do tego ciasta szpinakowego? Też uwielbiam szpinak, ale nie wszystkie przepisy internetowe są sprawdzone, dlatego polegam na osobach, które już wcześniej przyrządzały daną potrawę.

  3. Krystyna
    6 listopada 2014
    Odpowiedz

    Nigdy takich krokietów nie jadłam, ale wyglądają smakowicie i będę musiała spróbować. Przepis raczej prosty, wiec na miarę moich zdolności kulinarnych;)

    • Helen G.
      Helen G.
      6 listopada 2014
      Odpowiedz

      Tak, przepis jest stosunkowo łatwy więc można śmiało spróbować:-)

  4. Karina
    3 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Dobrze że chociaż u mnie jest więcej szpinakożerców :) Ja i moje dzieciaki uwielbiamy szpinak i najczęściej jemy go właśnie w pierogach ze szpinakiem i fetą, krokietów ze szpinakiem i serem jeszcze nie próbowałam ale wyglądają mega apetycznie.. i na pewno z chęcią wypróbuję Twój przepis…

  5. Halina
    7 listopada 2016
    Odpowiedz

    Krokiety ze szpinakiem pierwszy raz jadłam, bardzo smakowały

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *