Ciasta i ciasteczka

Kruche ciasteczka z jabłkami

Kruche ciasteczka z jabłkami

To inaczej całuski.  Kruche ciasteczka z jabłkami są fantastycznym dodatkiem do kawy czy herbaty. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, do tego bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciastka z jabłkami możecie wzbogacić lekko posypując wewnątrz cynamonem.

Upieczone ciasteczka z jabłkami możecie posypać cukrem pudrem albo przez pieczeniem posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem, jak kto woli.

Z mojego przepisu wychodzi całkiem sporów ciastek, dwie pełne blachy. Dodam, że ciasteczka całuski bardzo szybko znikają 🙂

Zobacz takżekruche ciasteczka z marmoladą.

(2 blachy ciasteczek)

Składniki:

– 3 szklanki mąki

– 1 kostka margaryny lub 250g masła

– 2 żółtka

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– ⅔ szklanki cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

Dodatkowo:

– 4 jabłka

– cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić ciasteczka z jabłkami – całuski?

Mąkę przesiać przez sito i wsypać do większej miski. Dodać zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę, proszek do pieczenia, śmietanę i szczyptę soli. Wbić żółtka. Zagnieść kruche ciasto. Następnie chłodzić w zamrażalniku przez 30 minut. W międzyczasie umyć jabłka, obrać ze skórki i pokroić w półksiężyce albo w szesnastki.

Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Szklanką wykrawać kółka. Na brzegu każdego kółka kłaść kawałek jabłka i lekko przykryć drugim brzegiem ciasta.

Ciastka wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 20 minut, do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu i ostudzeniu można całuski posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

Kruche ciasteczka z jabłkami
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

  1. Ciasteczka z jabłkami – PYCHA, ale mają jedną wadę… Nie da się poprzestać na jednym :))

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button