Kurczak w cieście curry z sosem słodko-kwaśnym


(Dla 6-8 osób)

Składniki:
– 2 piersi z kurczaka (ok.1 kg)
– ok. 0,75l oleju do smażeniu w głębokim tłuszczu
– 3 jajka
– 1 szklanka mleka
– 2,5 szklanki mąki
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki curry

Marynata do kurczaka:
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka octu balsamicznego
– po jednej łyżeczce mielonej słodkiej papryki i curry
– sól

Sos słodko-kwaśny:
– 2 plastry ananasa z puszki + 1/3 szklanki soku z puszki
– 1/3 szklanki wody
– 1 łyżka miodu
– 1 ząbek czosnku
– pół małej cebuli
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka octu (może być ocet winny)
– 1/3 szklanki ketchupu
– ok. ½ łyżeczki mielonego imbiru
– 1łyżeczka soli
– ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne

Marynata: Kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić na dość duże kawałki. Posolić. Przełożyć do miski. Dodać po łyżce oleju i octu balsamicznego oraz mieloną paprykę i curry. Mięso dokładnie wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie przyrządzić sos słodko kwaśny.

Sos słodko-kwaśny: Ananasa pokroić bardzo drobno. Do rondelka wlać sok z ananasa razem z pokrojonym ananasem, wodę, miód i ketchup. Zagotować. Dodać posiekany czosnek, ocet, sól, imbir i pieprz. Cebulkę drobno posiekać i przesmażyć na patelni. Dodać do niej mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do sosu. Gotować na wolnym ogniu przez 10-15minut.

Ciasto: Jajka, mąkę i mleko zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i ½ łyżeczki curry. Ciasto powinno być gęste i nie odchodzić od łyżki. Mięso wrzucić do miski z ciastem i wymieszać. Olej dobrze rozgrzać w głębokiej patelni (np. vok). Kawałki kurczaka nakładać najlepiej przy pomocy dwóch łyżek i smażyć w głębokim tłuszczu  na średnim ogniu przez ok. 10-12 minut, aż dobrze się zarumieni. Usmażone kawałki mięsa układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z ciepłym sosem słodko-kwaśnym i ryżem.

Poprzedni Karpatka
Nastepny Kebab

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *