Lasagne z mięsem mielonym pod beszamelem


Lasagne zwana popularnie lazanią, to pyszna rodem z Włoch zapiekanka, gdzie płaty makaronu są przełożone warstwą sosu mięsnego, sera żółtego i sosu beszamelowego. Uwielbiam lasagne, choć jest to danie, któremu trzeba poświęcić dłuższą chwilę. Zawsze robię ją kilka godzin wcześniej, a tuż przed obiadem zapiekam.

(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– ok. ½ opakowania (15 płatów) makaronu lasagne*

– 20-25 dag żółtego sera

– 1 opakowanie mozarelli „kulka”

*niektórzy dają do zapiekanki surowe płaty makaronu lasagne, wtedy sosu beszamelowego musi być na tyle dużo, by zapiekanka w nim „pływała”. Inaczej makaron będzie twardy. Ja zawsze obgotowuję makaron partiami 3 minuty w osolonym wrzątku, wtedy mam pewność, że będzie miękki.

Sos mięsny:

– 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 25 dag pieczarek (opcjonalnie)

– 1 puszka pomidorów w kawałkach (bez skórki)

– sól, pieprz

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– po 1 łyżeczce bazylii i oregano

– 1/2 łyżeczki tymianku

– 1/3 łyżeczki rozmarynu

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego

– 1/2 szklanki wody

Sos beszamelowy:

– ½ kostki masła

– 80 g mąki

– 1l zimnego mleka

– gałka muszkatołowa

– sól, biały pieprz

– odrobina soku z cytryny

Sos mięsny: Cebulę i czosnek drobno pokroić. Podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki. Po chwili dodać mięso. Rozdrobnić łyżką zarumienić. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wlać puszkę pomidorów, podlać wodą i dusić na wolnym przez 15-20 minut pod przykryciem. Na koniec dodać ketchup i ewentualnie jeszcze doprawić. Sos mięsny powinien mieć wyrazisty smak.

Płaty makaronu podgotować przez 3 minuty partiami w dużym garnku z osoloną wodą i dodatkiem oliwy, by się nie sklejały. Odsączyć i wykładać obok siebie na talerze.

Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i chwilę rozmieszać. Następnie wlewać porcjami  zimne mleko i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Sos zagotować. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Dużą, prostokątną blachę posmarować cienko beszamelem, następnie ułożyć płaty makaronu lasagne, porcję sosu mięsnego, ser żółty (starty lub plastry) i beszamel, następnie kolejna warstwa lasagne, sos mięsny, ser itd., aż do wykończenia składników. Wychodzą ok. 3 warstwy. Ostatnią warstwą powinien stanowić sos mięsny, beszamel, ser żółty i plastry pokrojonej mozarelli. Wierzch posypać bazylią, oregano i rozmarynem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210˚C przez 40 minut. Jeśli ser zacznie się mocno rumienić przykryć lasagne pergaminem. Po upieczeniu pozostawić lasagne przez 10 minut, by ser nieco stężał (będzie się wówczas lepiej kroić).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

lasagne-z-miesem-mielonym-pod-beszamelem2lasagne-z-miesem-mielonym-pod-beszamelem1lasagne-z-miesem-mielonym-pod-beszamelem3lasagne-z-miesem-mielonym-pod-beszamelem
loading...
Poprzedni Surówka z białej kapusty
Nastepny Tarta z fetą i krewetkami

3 komentarze

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Moja mama czesto robi, uwielbiam:)

  2. x
    25 listopada 2016
    Odpowiedz

    Forma jakiej wielkości?

    • Helen G.
      Helen G.
      25 listopada 2016
      Odpowiedz

      Używam klasycznej prostokątnej o wym. 25×36 cm lub odrobinę mniejszej (zamiennie).

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *