MakaronyMięsaZapiekanki

Makaronowa zapiekanka z indykiem

Makaronowa zapiekanka z indykiem

Jest nie dość, że pyszna, to jeszcze prosta w przygotowaniu. Makaronowa zapiekanka z indykiem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Tym razem dałam pierś z indyka ale z powodzeniem możecie użyć również piersi z kurczaka. Warto dodać wtedy 1 łyżeczkę przyprawy curry, która podkreśli smak mięsa.

Makaronową zapiekankę z indykiem wzbogaciłam o dodatek brokuła i cukinii. Polecam wam gorąco tę zapiekankę. Mojemu mężowi aż trzęsły się uszy 🙂

Zobacz także → makaronowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 50-60 dag piersi z indyka

– ok.180g makaronu farfalle (kokardki)

– 1 cukinia

– 1 brokuł

– 1 duża cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– sól, pieprz

Sos śmietanowo-jajeczny:

– mały kubek gęstej śmietany 18% (200 g)

– 2 jajka

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 10 dag startego żółtego sera (do posypania)

Jak zrobić makaronową zapiekankę z indykiem?

Pierś z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić w podłużne paski bądź w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, dodać drobno posiekany czosnek, mieloną paprykę i zioła prowansalskie. Jeśli mamy czas mięso z przyprawami wymieszać w misce dodając 1-2 łyżki oliwy, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. W innym przypadku od razu wrzucić mięso na rozgrzany olej. Przyprawy można dodać dopiero na patelnię. Podsmażyć. Przełożyć na talerz.

Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dołożyć cukinię pokrojoną w cienkie plastry (nie obierać ze skórki). Smażyć kilka minut, aż zmięknie. Posolić i lekko oprószyć pieprzem.

Makaron ugotować al dente. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, bez pokrywki (dla zachowania intensywnie zielonej barwy) 3-4 minuty, po czym odcedzić.

Sos śmietanowo-jajeczny: w misce wymieszać ze sobą śmietanę i jajka. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej.

Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Wyłożyć część makaronu, podsmażone mięso, cukinię i brokuły. Przykryć resztą makaronu. Wylać masę śmietanowo-jajeczną. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 190°C do zarumienienia/zapieczenia góry. Makaronową zapiekankę z indykiem podawać gorącą bez dodatków.

Smacznego!

Helen G.

Makaronowa zapiekanka z indykiem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button