Makaronowa zapiekanka z kurczakiem a’la shoarma i warzywami


Zapiekanka jest naprawdę pyszna i niesamowicie aromatyczna dzięki mieszance przypraw a’la shoarma. Zachęcam gorąco do spróbowania ;-) Mięso można doprawić wedle własnych upodobań, mnie bardzo smakuje jak na shoarmę.

(Dla 6 osób/duża blacha)
Składniki:

Marynata do mięsa: (robię marynatę jak do shoarmy drobiowej, tylko troszkę zmniejszam proporcje).

– 70-80 dag piersi z kurczaka

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki wody

– 1 łyżka octu balsamicznego

– 1 ząbek czosnku

– niepełna łyżeczka soli

– 1,5 łyżki mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka curry

– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

– 1 łyżeczka granulowanej cebuli (opcjonalnie)

– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

– ½ łyżeczki cynamonu

– 1/4 łyżeczki imbiru

– pieprz czarny lub pieprz cayenne

Dodatkowo:

250g makaronu rurki

– 1 brokuł lub kalafior

– 1 czerwona papryka

– 1 spora cebula

– 20 dkg żółtego sera

– kilka łyżek kukurydzy konserwowej

Beszamel:

– 3 łyżki masła

– 3 łyżki mąki

– 2 i 3/4 szklanki zimnego mleka

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, biały pieprz

Mięso umyć, pokroić w kostkę. Włożyć do miski. Dodać przyprawy, olej, sól i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie podsmażyć na oleju. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Brokuły podzielić na różyczki gotować 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę. Podsmażyć wpierw cebulę, po chwili dodać paprykę i smażyć kilka minut.

Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę chwilę mieszać, następnie wlewać stopniowo zimne mleko i energicznie mieszać. Gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatową.

Duże żaroodporne naczynie lub prostokątną blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć makaron, cebulę z papryką, połowę startego sera, mięso, brokuły i kukurydzę. Zapiekankę polać sosem beszamelowym i posypać resztą startego żółtego sera. Wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika i zapiekać 30 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić zapiekankę na 10 minut, by ser nieco stężał (łatwiej będzie się kroić).

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

makaronowa-zapiekanka-z-kurczakiem-ala-shaorma-i-warzywamimakaronowa-zapiekanka-z-kurczakiem-ala-shaorma-i-warzywami1
loading...
loading...
Poprzedni Surówka z selera i jabłka
Nastepny Racuchy pomarańczowe

1 Comment

  1. aga
    20 lutego 2012
    Odpowiedz

    pewnie smakuje super:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *