Maślankowe ciasto z białą czekoladą i owocami


DSCN9080

Powiem Wam, że urzekło mnie to ciasto – jest wilgotne, puszyste, z nutą wanilii i białej czekolady, okraszone ulubionymi owocami. Idealne do niedzielnej kawy:) Podoba mi się, że bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Nie wymaga też jakiś skomplikowanych składników. Piekłam je  dwa razy i wiem, że na tych dwóch razach na pewno się nie skończy. Zainspirowałam się tym przepisem. Gorąco polecam. Jeśli użyjecie mniejszej blaszki, ciasto będzie wówczas nieco wyższe.

DSCN9080(duża blacha)

Składniki:

– 2,5 szklanki mąki

– 1 szklanka maślanki

– 3 jajka

– 100g białej czekolady

– ½ szklanki oleju

– 1 szklanka cukru

– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

–  kilka kropli esencji waniliowej lub pół laski wanilii

 

Owoce:

– 5 świeżych brzoskwiń albo1 puszka brzoskwiń (można użyć też innych owoców np. jabłek, śliwek, gruszek, ananasów lub rabarbar)

Kruszonka:

– 10 łyżek mąki

–  6 łyżek cukru

– 120g miękkiego masła

 

Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka wymieszać z olejem i maślanką.  Następnie dodać startą czekoladę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia.  Wymieszać ciasto dokładnie drewnianą łyżką, by wszystkie składniki się połączyły. Dodać kilka kropli esencji waniliowej. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Brzoskwinie (jeśli używamy z puszki) odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Wyłożyć na cieście.

Z podanych składników zrobić kruszonkę. Trzemy aż do uzyskania niewielkich grudek ciasta. Kruszonką posypujemy ciasto.  Ciasto wkładamy do nagrzanego  do 180˚C piekarnika i pieczemy  ok. 50 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!

Helen G.DSCN9066

 

Poprzedni Opakowania na żywność All In Packaging + prezentacja potraw
Nastepny Zdrowa słodycz - Ksylitol

1 Comment

  1. Justyna Żak
    5 grudnia 2013
    Odpowiedz

    wygląda pysznie:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *