Mini tortille – przekąska idealna na imprezę


Jeśli planujecie zorganizować imprezę np. domówkę, to sądzę że warto uraczyć gości jakimiś smacznymi przekąskami na zimno. Ze swojej strony gorąco wam polecam mini tortille. Kiedyś jadłam takie u znajomych na Sylwestra i wszyscy goście łącznie ze mną byli nimi zachwyceni. Dziś prezentuję wersję z nadzieniem, które sądzę, że podpasuje większości, mianowicie – z szynką, serem żółtym, serkiem kanapkowym z dodatkiem majonezu i czosnku, sałatą lodową oraz papryką i ogórkiem. Możecie oczywiście kombinować z nadzieniami, dając np. tuńczyka rozdrobnionego z ugotowanymi na twardo jajkami i majonezem albo wędzonego łososia z serkiem i jakimś warzywem np. papryką, pomidorem a może kaparami? W każdym razie przekąska jest łatwa do wykonania i bardzo szybko znika ze stołu. Proporcje w przepisie można podwoić, w zależności od ilości gości. Inne wersje mini tortill:

mini tortille z wędzonym łososiem, twarożkiem i awokado

mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą

Na przekąskę imprezową polecam również  nadziewane muszle makaronowe:

muszle conchiglioni nadziewane pastą z wędzonego łososia

muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem

(2 tortille)

Składniki:

– 2 pszenne tortille (placki)

– 1 opakowanie serka kanapkowego  np. Almette, Piątnica (150g)

– 1 łyżka majonezu

– 1 ząbek czosnku

– kilka plastrów wędliny

– kilka plastrów sera żółtego

– kilka liści sałaty lodowej

– 1 czerwona papryka

– pół ogórka zielonego

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– wykałaczki (opcjonalnie)

– pomidorki koktajlowe do dekoracji

Serek wymieszać w miseczce z majonezem, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i pieprzu. Warzywa umyć. Paprykę pokroić w paski, usunąć gniazda nasienne. Ogórka obrać ze skórki także pokroić w paski. Placek tortilli posmarować połową serka, na to położyć plastry wędliny i sera żółtego. Następnie na jednej połowie ułożyć sałatę oraz paprykę i ogórka. Zawijać ciasno tortillę, zaczynając od strony sałaty. Z drugim plackiem postąpić tak samo. Tortille owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie odwinąć tortille z folii i ostrym nożem kroić na proste bądź ukośne  ok.2,5 centymetrowe kawałki. Można wpiąć w każdy wykałaczkę. Ułożyć tortille na półmisku. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. Podawać wcześniej schłodzone na przyjęciach.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

mini-tortille-przekaska-idealna-na-impreze1mini-tortille-przekaska-idealna-na-impreze6mini-tortille-przekaska-idealna-na-impreze5mini-tortille-przekaska-idealna-na-impreze2mini-tortille-przekaska-idealna-na-impreze
loading...
loading...
Poprzedni Chleb orkiszowy z sezamem i nasionami chia
Nastepny Kotlety mielone nadziewane pieczarkami i serem

9 komentarzy

  1. wedelka
    31 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Uwielbiam :) Dziś też u mnie będą :)

    • Helen G.
      Helen G.
      31 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Smaczne są;)

  2. agata
    2 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Przekąska idealna :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Zgadzam się :)

  3. Magda
    26 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Przepyszne!!!!

  4. Adrianna Kowalczyk
    17 września 2016
    Odpowiedz

    Witam, przygotowuję dziś tą przekąskę jednak zastanawia mnie czy tortille wcześniej powinnam podgrzać w mikrofali żeby zmiękły czy w lodówce one same zmiękną?

    • Helen G.
      Helen G.
      17 września 2016
      Odpowiedz

      Nie ma takiej potrzeby, one same zmiękną od nadzienia. Tylko włóż świeżo zrobione tortille do lodówki na 2 godziny, a potem przed przyjęciem je pokrój na kawałki. Będą miękkie.

  5. Megi
    26 października 2016
    Odpowiedz

    Witam,
    przekąski wyglądają wspaniale, mam dwa pytania, czy można użyć kupowanych tortilli, lub zrobić je dzień wcześniej, a dopiero kilka godzin przed imprezą nadziać i zwinąć? Ile sztuk wychodzi z jednej tortilli?
    Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

    • Helen G.
      Helen G.
      26 października 2016
      Odpowiedz

      Ja zawsze używam kupnych tortilii pszennych. Myślę, że aby były najsmaczniejsze najlepiej jest zrobić je na ok. 2-3 godziny przed imprezą, podawać schłodzone z lodówki. Nie pamiętam dokładnie ile sztuk wychodzi z jednej tortlilli, wszystko zależy od ich grubości. Z dwóch placków wychodzi jakieś kilkanaście sztuk, to z jednej ok.8 sztuk. Pozdrawiam :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *