PrzekąskiŚniadanie

Mini tortille – przekąska na imprezę

Mini tortille – przekąska na imprezę

Są smaczną oraz pożądaną na wszelkiego typu imprezach przekąską na zimno. Mini tortille jadłam kiedyś u znajomych na Sylwestra i wszyscy goście łącznie ze mną byli nimi zachwyceni.

Dziś prezentuję rollsy, wersję z nadzieniem, które sądzę, że podpasuje większości osób, mianowicie – z szynką, serem żółtym, serkiem kanapkowym z dodatkiem majonezu i czosnku, z sałatą lodową oraz papryką i ogórkiem.

Możecie oczywiście kombinować z nadzieniami, dając np. tuńczyka rozdrobnionego z ugotowanymi na twardo jajkami i majonezem albo wędzonego łososia z serkiem i jakimś warzywem np. papryką, pomidorem a może kaparami? W każdym razie mini tortille są łatwą do wykonania przekąską i bardzo szybko znika ze stołu. Proporcje w przepisie możecie zwiększyć, w zależności od ilości gości.

Zobacz także

mini tortille z wędzonym łososiem

mini pizze na imprezę (gotowe w 15 minut!).

(2 tortille)

Składniki:

– 2 pszenne tortille (placki)

– 1 opakowanie serka kanapkowego  np. Almette, Piątnica (150g)

– 1 łyżka majonezu

– 1 ząbek czosnku

– kilka plastrów wędliny

– kilka plastrów sera żółtego

– kilka liści sałaty lodowej

– 1 czerwona papryka

– pół ogórka zielonego

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– wykałaczki (opcjonalnie)

– pomidorki koktajlowe do dekoracji

Jak zrobić mini tortille?

Serek wymieszać w miseczce z majonezem, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i pieprzu. Warzywa umyć. Paprykę pokroić w paski, usunąć gniazda nasienne. Ogórka obrać ze skórki także pokroić w paski.

Placek tortilli posmarować połową serka, na to położyć plastry wędliny i sera żółtego. Następnie na jednej połowie ułożyć sałatę oraz paprykę i ogórka. Zawijać ciasno tortillę, zaczynając od strony sałaty. Z drugim plackiem postąpić tak samo.

Tortille owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie odwinąć tortille z folii i ostrym nożem kroić na proste bądź ukośne około 2 centymetrowe kawałki. Można wpiąć w każdy wykałaczkę. Tortille ułożyć na półmisku. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki. Mini tortille podawać wcześniej schłodzone w lodówce na przyjęciach jako przekąskę na zimno.

Smacznego!

Helen G.

Mini tortille – przekąska na imprezę
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

  1. Witam, przygotowuję dziś tą przekąskę jednak zastanawia mnie czy tortille wcześniej powinnam podgrzać w mikrofali żeby zmiękły czy w lodówce one same zmiękną?

    1. Nie ma takiej potrzeby, one same zmiękną od nadzienia. Tylko włóż świeżo zrobione tortille do lodówki na 2 godziny, a potem przed przyjęciem je pokrój na kawałki. Będą miękkie.

  2. Witam,
    przekąski wyglądają wspaniale, mam dwa pytania, czy można użyć kupowanych tortilli, lub zrobić je dzień wcześniej, a dopiero kilka godzin przed imprezą nadziać i zwinąć? Ile sztuk wychodzi z jednej tortilli?
    Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

    1. Ja zawsze używam kupnych tortilii pszennych. Myślę, że aby były najsmaczniejsze najlepiej jest zrobić je na ok. 2-3 godziny przed imprezą, podawać schłodzone z lodówki. Nie pamiętam dokładnie ile sztuk wychodzi z jednej tortlilli, wszystko zależy od ich grubości. Z dwóch placków wychodzi jakieś kilkanaście sztuk, to z jednej ok.8 sztuk. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button