Muszle conchiglioni nadziewane mięsem mielonym


Uwielbiam wszelkie wariacje makaronu zapiekanego z mięsem mielonym, jak lasagne,  czy canelloni. Dziś propozycja wspaniałych muszli conchiglioni nadziewanych mięsem mielonym. Danie jest pyszne, idealne zarówno na obiad, jak i na uroczystą kolację w towarzystwie dobrego wina. Serdecznie zachęcam do spróbowania :-)

(Dla 4 osób)

Składniki:

– ok. 25 muszli makaronu conchiglioni

– 10 dag tartego sera żółtego, parmezanu lub mozarelli

Nadzienie:

– 250g mięsa mielonego

– cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki oleju

– sól, pieprz

Sos pomidorowy:

– puszka pomidorów krojonych (400g)

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– trochę wody (opcjonalnie)

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– bazylia, oregano

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Sos beszamelowy:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 2 i ¼ szklanki zimnego mleka

– mielona gałka muszkatołowa

– 1-2 łyżeczki soku z cytryny

– sól, biały pieprz

Muszle conchiglioni gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut, po czym delikatnie odcedzić, by się nie połamały i pozostawić do ostygnięcia.

Nadzienie: Na oleju podsmażyć wpierw pokrojoną w drobną kostkę cebulę z posiekanym czosnkiem. Dodać mięso. Smażyć kilka minut, aż zmieni kolor na brązowy. Doprawić solą i pieprzem.

Sos beszamelowy: rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę. Chwilę gotować aż mąka lekko zbrązowieje, po czym wlewać powoli zimne mleko energicznie mieszając. Sos gotować na średnim ogniu, dopóki nie zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Na koniec dodać sok z cytryny. Połowę sosu wlać do podsmażonego mięsa mielonego.

Sos pomidorowy: rozgrzać w rondelku oliwę z oliwek, dodać pomidory z puszki oraz koncentrat i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Doprawić sos solą, cukrem, pieprzem, bazylią i oregano. W razie potrzeby podlać sos niewielką ilością wody.

Na dno żaroodpornego naczynia wylać sos pomidorowy, na który wykładać kolejno muszle napełnione mięsnym farszem. Na wierzch wylać resztę sosu beszamelowego i posypać zapiekankę startym żółtym serem, parmezanem albo mozarellą. Muszle wstawić do nagrzanego do 190˚C  piekarnika i zapiekać 30 minut. Przez pierwsze 15 minut przykryć naczynie folią aluminiową, po czym ją zdjąć i podpiekać aż ser się zarumieni. Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

muszle-conchiglioni-nadziewane-miesem-mielonym3muszle-conchiglioni-nadziewane-miesem-mielonym5muszle-conchiglioni-nadziewane-miesem-mielonym4muszle-conchiglioni-nadziewane-miesem-mielonymmuszle-conchiglioni-nadziewane-miesem-mielonym2
loading...
loading...
Poprzedni Faworki
Nastepny Pyszny murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny)

16 komentarzy

  1. magma
    5 marca 2014
    Odpowiedz

    świetne danie:)

  2. ola
    5 marca 2014
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie dania, szybkie, łatwe i pyszne. Muszle wyglądają bardzo apetycznie :)

  3. moniq
    17 września 2014
    Odpowiedz

    A czy można to danie zrobić w prodzizu? Jak dlugo wtedy zapiekac i co z przykryciem folią aluminiową?

    • Helen G.
      Helen G.
      17 września 2014
      Odpowiedz

      Myślę że jak najbardziej można użyć prodiża, tylko już bez folii aluminiowej, zapiekać tak długo aż wierzch się wyraźnie zarumieni.

  4. Małgorzata
    31 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Świetny przepis.Wyszło przepyszne…najlepsze jakie do tej pory jadłam-porównując również do lazanii,bo właściwie to jej troszkę inna,ciekawsza odsłona.Polecam.

    • Helen G.
      Helen G.
      31 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że smakowało:-) Canelloni to jedno z moich ulubionych obok lazanii dań:-)

  5. Ania
    16 czerwca 2015
    Odpowiedz

    Dziękuję za ten przepis :) zrobiłam dziś na obiad i wyszło pyszne. Ale 4 osoby by się chyba nie najadły :p

    • Helen G.
      Helen G.
      16 czerwca 2015
      Odpowiedz

      Zależy od ich pojemności brzuchów :-)

  6. Magda
    13 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Bardzo dobre danie! Jest lepsze od lasagne. Domownicy byli zachwyceni tymi muszlami:)
    To danie będzie często gościło na moim stole. Polecam wszystkim :)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 sierpnia 2015
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że danie smakowało:-) Ja chyba też wolę muszle i canelloni (rurki) od lasagne:)

  7. kulinarna_analfabetka
    31 marca 2016
    Odpowiedz

    Pyszne!! Dziekuję Ci za ten przepis. Ja jestem,jak to sama siebie określam, upośledzona gastronomicznie, i potrzebuję naprawdę dobrych przepisów. I Twój taki jest! Pychota !!

    • Helen G.
      Helen G.
      31 marca 2016
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć:) Cieszę się, że mój przepis okazał się przydatny i trafiony ;-)Pozdrawiam*)

  8. Dorota
    24 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Właśnie zrobiłam i wsadziłam do piekarnika.Będę podawała za pół godziny.Uwielbiam takie dania! Myślę ,że wyjdzie pysznie,napiszę jak zjem.

    • Helen G.
      Helen G.
      24 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      I jak wrażenia?

  9. Dorota
    24 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Zapiekanka rewelacyjna!! Rodzinie bardzo smakowało.Na pewno będę nie raz ją robiła.Dziękuję za przepis.Namówię moją córę aby to zrobiła wnukowi.Oni również lubią takie „lekkie” potrawy.Pozdrawiam Heleno. Aha! Jutro zrobię pastę paprykową.

    • Helen G.
      Helen G.
      24 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że danie smakowało:) Spróbuj również muszli zapiekanych ze szpinakiem i serem ricotta, też są smaczne :)
      https://domowe-potrawy.pl/muszle-conchiglioni-zapiekane-ze-szpinakiem-i-ricotta/

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *