Owsianka dla niemowlaka od 7. miesiąca życia


Przedstawiam przepis podstawowy na owsiankę dla najmłodszych, czyli dla niemowlaków powyżej 7.miesiąca życia. Może stanowić dobre i przede wszystkim zdrowe urozmaicenie w diecie dziecka. Owies (Avena Sativa) działa ogólnie wzmacniająco na organizm, powlekająco, uspokajająco, odżywczo. Usprawnia też przemianę materii. Płatki owsiane są bogate w białko, węglowodany złożone, tłuszcze, błonnik, witaminy B1, B6, E, PP, a także w minerały (magnez, krzem, selen, żelazo, wapń, potas).

Na zdjęciu owsianka zrobiona z podwójnej proporcji. Niemowlak aż tyle nie je 😉

Możemy owsiankę urozmaicać i dodawać do niej świeże owoce np. pół tartego jabłka lub zmiksowanego banana albo owoce suszone dla trochę starszych dzieci:

śliwki – od 8. miesiąca

jabłka – od 7. miesiąca

morele – od 10. miesiąca

rodzynki – od 7. miesiąca

daktyle- od 12. miesiąca

figi – od 12.miesiąca

Suszone owoce najlepiej aby były niesiarkowane – bez E220.  Owoce suszone dla pewności należy wpierw namoczyć kilka minut we wrzątku, odsączyć, następnie zmiksować lub bardzo dokładnie pokroić i dodać od owsianki.

Przygotowując owsiankę do niemowlaka najlepiej użyć płatków owsianych górskich lub zwykłych. Unikajmy tych błyskawicznych, gdyż są bardziej przetworzone i zawierają mniej składników odżywczych.

Składniki:

– ¼ szklanki zmielonych płatków* owsianych (20g)

– ¾ szklanki wody

– ½ łyżeczki masła (opcjonalnie)

– ¼ szklanki mleka z piersi lub mleka modyfikowanego (60 ml)

*starsze dzieci mogą jeść całe płatki

Zagotować wodę w rondelku i wsypać zmielone płatki owsiane (można je zmielić np. w młynku do kawy). Gotować około 5 minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje, cały czas mieszając. Dodać ewentualnie masło i wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodać odciągnięte mleko z piersi lub mleko modyfikowane. Podawać maluchowi lekko ciepłe.

Smacznego!

Helen G.

Poprzedni Schab w sosie pieczarkowym
Nastepny Kotlety z piersi kurczaka w panierce z płatków drożdżowych

5 komentarzy

  1. Agata Kądziołka
    17 października 2016
    Odpowiedz

    Nigdy owsianki nie jadłam 🙂

    • Helen G.
      Helen G.
      17 października 2016
      Odpowiedz

      Żałuj, jest pyszna, pod warunkiem że się ją wzbogaci o bakalie, miód i owoce:)

      • Julia
        17 października 2016
        Odpowiedz

        Mmm sama wypeobubuje dla siebie:)

  2. Królowa Karo
    19 października 2016
    Odpowiedz

    Ja się wychowałam na owsiance i uwielbiam do dzisiaj 🙂

    • Helen G.
      Helen G.
      19 października 2016
      Odpowiedz

      Ja w sumie też 🙂

Odpowiedz na „AnonimAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *