Placki z cukinii z sosem tzaziki


Uwielbiam te placki! Są ciekawą alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych. Idealnie komponują się z greckim sosem tzatziki.

DSCN6983

(Dla 4 osób)
Składniki:

– 2 duże cukinie

– 2 jajka

– 1 cebula

–  ok. 2 szklanki mąki

– 3 łyżki posiekanego szczypiorku

– 1 łyżka oregano

– 1 łyżeczka rozmarynu

– sól, pieprz

– olej do smażenia

Cukinie umyć. Nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok. Cebulę zetrzeć na tarce, wbić jajka, dodać mąkę. Dobrze zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać mąkę. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z sosem tzatziki.

Sos tzatziki:

– 2/3 szklanki jogurtu greckiego

– 1 nieduży ogórek

– 2 ząbki czosnku

– sok z cytryny

– sól, pieprz

Do miseczki wlać jogurt, usunąć pestki z ogórka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do jogurtu. Czosnek przepuścić przez praskę. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos świetnie komponuje się również z mięsem.

Smacznego!

Helen G.

Poprzedni Chili con carne
Nastepny Pieczone żeberka wieprzowe

2 komentarze

  1. Dorota
    25 października 2011
    Odpowiedz

    W takim zestawieniu jeszcze nie próbowałam a uwielbiam i placuszki i sos…musze wypróbować:-)

  2. Izaa
    26 października 2011
    Odpowiedz

    fajne połączenie:)))

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *