Placki ziemniaczano-marchewkowe z nutą curry


Placki ziemniaczano-marchewkowe z nutą curry są ciekawą odmianą dla klasycznych placków ziemniaczanych. Czuć w nich słodką nutę marchewek oraz pikantną – curry i imbiru. Polecam serwować placki z kleksem gęstej śmietany.

(ok. 20 sztuk)
Składniki:

– 4 ziemniaki

– 4 średnie marchewki

– 1 duża cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– 8 czubatych łyżek mąki

– pęczek natki pietruszki

– sól, pieprz

– curry, imbir mielony lub świeży utarty

Ziemniaki i marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oleju dodać do warzyw. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wbić jajko i dodać mąkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Masę dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. Placki powinny mieć wyrazisty smak. Z masy formować okrągłe placki i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Podawać ze śmietaną.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

placki-ziemniaczano-marchewkowe-z-nuta-curryplacki-ziemniaczano-marchewkowe-z-nuta-curry1
loading...
loading...
Poprzedni Ciasto dyniowe z orzechami i brzoskwinią
Nastepny Kaczka pieczona z jabłkami

4 komentarze

  1. Magda
    12 listopada 2012
    Odpowiedz

    bardzo smaczny pomysł na placki :))

  2. Dom Rozalii
    13 listopada 2012
    Odpowiedz

    Z marchewka jeszcze nie jadłam, myslę, ze czas to zmienić, bo wyglądają superowo :)

  3. a.g.
    20 maja 2014
    Odpowiedz

    ja zrobiłam te placki i powiem, że byłam miło zaskoczona, nie zapomniany smak, były po prostu przepyszne :)

    • Helen G.
      Helen G.
      20 maja 2014
      Odpowiedz

      Mnie też bardzo smakują te placki:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *