Przekładaniec z polewą chałwową


Zapraszam dziś na przekładaniec z polewą chałwową, oryginalne i bardzo smaczne ciasto z dodatkiem bananów i kokosa o oczywiście chałwy.

(średniej wielkości blacha o wym. 21×25 cm)
Składniki:

Ciasto:
– 1 kostka margaryny
– ¾ szklanki cukru
– 6 żółtek
– 1i ½ szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 pełne łyżki kakao
– kilka kropli olejku waniliowego
– 4 banany

Piana kokosowa:
– 6 białek
– ½ szklanki cukru
– 1 szklanka wiórek kokosowych
– szczypta soli

Polewa chałwowa:
– 100g chałwy waniliowo-kakaowej
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki mleka

Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, po czym dodawać po kawałku miękką margarynę. Ubijać przez kilka minut. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kilka kropel olejku waniliowego. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Banany obrać i pokroić w plasterki.

Piana kokosowa: Białka ubić mikserem na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec wsypać wiórki i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.

Blaszkę o wymiarach 21×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw wyłożyć ciasto z kakao (jest bardzo gęste, można wygładzać je wilgotną łyżką). Następnie wylać pianę z białek i wiórek kokosowych. Na niej ułożyć plasterki bananów. Na koniec wyłożyć jasne ciasto. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piec przez ok. 45 minut. Wystudzić.

Polewa chałwowa: W rondelku rozpuścić chałwę z masłem, dodać następnie mleko. Polać wystudzone ciasto, schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

przekladaniec-z-polewa-chalwowa
loading...
loading...
Poprzedni Tarta z fetą i krewetkami
Nastepny Knedle ze śliwkami

1 Comment

  1. deserowo
    14 listopada 2011
    Odpowiedz

    Fajnie wygląda i musi być pycha :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *