Pyszne ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia


Odkryłam pyszne ciasto, mianowicie połączenie szarlotki i sernika w jednym, przełożone herbatnikami, z cytrynową nutą :-) Ciasto jest wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Do tego łatwo się kroi i jest stosunkowo szybkie w przygotowaniu – nie wymaga bowiem pieczenia. Najwięcej czasu zajmuje tylko pokrojenie 1,5 kg jabłek. Ciasto można pozostawić sauté, bądź polać polewą. Ja posypałam cukrem pudrem i niestety pod wpływem wilgotnych herbatników momentalnie w nie wsiąkł, co widać na zdjęciach :( następnym razem chyba udekoruję je polewą. Do jabłek dodałam 2 łyżki cukru, bo były kwaskowate. Wy możecie pominąć cukier.

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Masa serowa:

– 800g mielonego twarogu (np. z wiaderka)

– 100g miękkiego masła

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka mleka

– 2 budynie śmietankowe

Masa jabłkowa:

– 1,5 kg jabłek

– 2 łyżki cukru – jeśli jabłka są kwaskowate

– 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe

Dodatkowo:

– ok.300g herbatników petit beurre (1 opakowanie i kawałek drugiego)

– cukier puder (opcjonalnie)

Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Przygotować wpierw masę serową.

Masa serowa: Zmiksować ze sobą twaróg, miękkie masło oraz cukier. Budynie wymieszać ze szklanką mleka i wlać do masy. Dokładnie zamieszać. Masę przełożyć do garnka z grubym dnem (uwaga masa może przywierać) i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut często mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Ostudzić.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka i prażyć na niedużym ogniu aż zmiękną. Zestawić garnek z ognia, wsypać dwie galaretki i dokładnie zamieszać, aby się dobrze rozpuściły. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Wierzch ciasta przykryć ostatnią warstwą herbatników (powinny być razem 3 warstwy herbatników) Ostudzić. Ciasto schłodzić w lodówce. Można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem ale niespecjalnie polecam, bo łatwo wsiąka w wilgotne herbatniki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pyszne-ciasto-serowo-jablkowe-bez-pieczenia3pyszne-ciasto-serowo-jablkowe-bez-pieczenia2pyszne-ciasto-serowo-jablkowe-bez-pieczenia1
loading...
loading...
Poprzedni Sos winegret
Nastepny Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

11 komentarzy

  1. gin
    18 listopada 2014
    Odpowiedz

    Mniam, wygląda kusząco :) Musiało rozpływać się w buzi :)

    • Helen G.
      Helen G.
      19 listopada 2014
      Odpowiedz

      Tak w istocie jest, bo ciasto jest mięciutkie i wilgotne:-)

  2. Marta
    3 grudnia 2014
    Odpowiedz

    Dzisiaj robię :) i zobaczymy jak wyjdzie, swoją wersję pewnie też opublikuję na swoim blogu, oczywiście z zachowaniem wszelkich praw autorskich:) wygląda rewelacyjnie.

  3. Obżarciuch
    16 grudnia 2014
    Odpowiedz

    to jest najlepsze :) Pozdrawiam!

  4. Alicja
    20 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie. Sprawdzę przepis i przekonam się czy smakuje równie dobrze:)

  5. zuza
    19 listopada 2015
    Odpowiedz

    Bede robić jutro ;-), myślę że bedzie idealne ;-)

    • Helen G.
      Helen G.
      20 listopada 2015
      Odpowiedz

      Mam nadzieje ze bedzie smakowalo. Daj znac jak wyszlo :)

  6. Karolina
    24 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Czy można dać innej galaretki np. Brzoskwinia?

    • Helen G.
      Helen G.
      24 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Oczywiście, myślę, że brzoskwiniowa także będzie pasować:)

  7. Ola
    30 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Zabieram się właśnie za przygotowanie. Odrobinę postanowiłam zmodyfikować przepis i planuję dodać masę kajmakową na pierwszą warstwę herbatników – to ze względu na mojego męża-wg niego im słodsze, tym lepsze. Pozdrawiam :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Modyfikacje są jak najbardziej dozwolone:)Ciekawa jestem jak ciasto wyjdzie:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *