Roladki wołowe – pomysł na świąteczny obiad


Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Z związku z tym przychodzę do was z propozycją na świąteczne mięso. Wiem, że w niektórych domach nie przyrządza się mięs na obiad bożonarodzeniowy tylko je się potrawy pozostałe z wigilijnej kolacji. W moim rodzinnym domu zawsze mama przywiązywała szczególną uwagę również do potrawy z mięsa. Zwykle piekła szynkę lub indyka w całości ale także przyrządzała czasem duszone roladki wołowe nadziewane ogórkiem, cebulką i boczkiem. Potrawa dość pracochłonna ale elegancka, wykwintna i bardzo smaczna. Nie znam do końca przepisu mamy ale metodą prób i błędów opracowałam swój przepis na to danie. Zachęcam do wypróbowania, bo warto:) Sekretem tej dania jest mięciutkie i aromatyczne mięso wołowe, które musi się dusić ok. 2 godzin. W przeciwnym razie będzie twardawe.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– ok.1 kg wołowiny zrazowej (lub więcej w zależności od ilości gości, moja mama kupowała zwykle 1,5-2kg)

– 2 cebule

–  ok.10 plastrów boczku wędzonego

– musztarda (najlepiej słodko-ostra polecam bawarską Kamis)

– kilka ogórków kiszonych lub konserwowych

– 3 ząbki czosnku

– 2 listki laurowe

– 4 jagody jałowca

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 5 ziarenek pieprzu

– ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

– majeranek

– 2-3 łyżki oleju/smalcu lub masła klarowanego

– 2 łyżki mąki

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– wykałaczki lub nitka do związania roladek.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 0,5 cm. Rozbić każdy dokładnie tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować cienką warstwą musztardy. Cebulę pokroić w piórka, ogórki w słupki, a czosnek na nieduże kawałeczki. Na każdy plaster mięsa posmarowany uprzednio musztardą nałożyć plaster boczku, kawałek ogórka, cebuli i nico czosnku. Zwinąć ciasno w roladkę. Spiąć wykałaczką lub obwiązać nitką. Roladki obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na dużym ogniu z każdej strony. Następnie przełożyć do rondla, dodać listki laurowe, ziarenka ziela, jałowiec i pieprz. Resztę cebuli zeszklić na patelni i dodać do mięsa. Podlać wodą i dusić na wolnym ogniu ok. 2 godziny aż mięso będzie miękkie. Po 1,5 godziny duszenia wlać wino. Na koniec zagęścić sos mąką rozrobioną w niedużej ilości wody. Wyjąć listki laurowe. Przed podaniem usunąć wykałaczki lub nitkę.  Roladki podawać polane sosem albo z kluskami śląskimi, kaszą lub puree ziemniaczanym i surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

roladki-wolowe-pomysl-na-swiateczny-obiad1roladki-wolowe-pomysl-na-swiateczny-obiad
loading...
loading...
Poprzedni Sos beszamelowy
Nastepny Świąteczny indyk pieczony ze śliwkami i morelami

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *