Potrawy ŚwiąteczneZupy i kremy

Rosół z perliczki

Rosół z perliczki

Wykwitny i aromatyczny. Rosół z perliczki uchodzi za jeden z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych. Świetnie nadaje się elegancki, świąteczny obiad. Domowy rosół z eprliczki genialnie rozgrzewa i łagodzi skutki przeziębienia.

Rosół z perliczki to potrawa kuchni staropolskiej. Dawniej serwowano ją na dworze Króla Zygmunta Augusta Poniatowskiego. Na przestrzeni wieków perliczki bardziej ceniono od kur z uwagi na wyższe walory smakowe i odżywcze.

Jak smakuje rosół z perliczki? W moim odczuciu podobnie do tego z kurczaka, choć wydaje się bardziej esencjonalny. Rosół ten ma piękną, złocistą barwę. Mięso z perliczki w smaku jest delikatniejsze, lekkostrawne, wymaga też dłuższego gotowania.

Zobacz także → domowy rosół z kaczki.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 perliczka

– 1 cebula

– 1 pietruszka

– 2 marchewki

– mały kawałek selera

– kawałek pora

– 2 ząbki czosnku (w całości)

– 2 liście laurowe

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 4-5 ziarenek pieprzu

– ½ łyżeczki suszonego lubczyku lub gałązka świeżego

– sól, pieprz

– maggi do smaku

Dodatkowo:

– posiekana natka pietruszki do posypania

– opakowanie makaronu np. niteczki lub wstążki

Jak zrobić rosół z perliczki?

Tuszkę perliczki umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić na kilka części – skrzydełka, korpus, szyję udka oraz piersi. Mięso umieścić w większym garnku i zalać około 3 l zimnej wody. Powinno być całe w niej było zanurzone. Kiedy woda się zagotuje, zebrać łyżką cedzakową szumy z powierzchni wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu.

Rosół dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. W międzyczasie czasie umyć i obrać jarzyny. Cebulę przekroć na pół albo na ćwiarki. Warto opalić ją na gazie. Ja kładę ją na suchej patelni i lekko rumienię. Tak opalona cebula podniesie smak rosołu.

Wszystkie jarzyny wraz z cebulą i z obranym czosnkiem dodać do wywaru mięsnego. Dodać około 1 łyżeczkę soli. Rosół z perliczki gotować na malutkim ogniu pod przykryciem około 2 godziny. Pod koniec duszenia rosół z perliczki doprawić smaku solą, pieprzem według uznania. Dodać suszony lubczyk i maggi do smaku.

Po ugotowaniu rosół należy odcedzić od warzyw i mięsa. Dzięki temu nie stanie się mętny. Por, cebulę i czosnek wyrzucić. Rosół domowy podawać gorący z makaronem, plasterkami marchewki, udekorowany natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.

Rosół z perliczki
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button