Zupy i kremy

Rosół

Rosół

Domowy jest najsmaczniejszy. Rosół to jedna z wiodących zup w tradycyjnej kuchni polskiej. Najsmaczniejszy rosół, to ten długo gotowany z dodatkiem warzyw i przypraw. Wcale nie musi być przyrządzony z całego kurczaka (choć ten smakuje najlepiej). Z powodzeniem możecie użyć tzw. porcji rosołowej albo ewentualnie udek/ćwiartki z kurczaka.

Niektórzy gotują rosół także na wołowinie (antrykot, szponder albo rostbeef) lub na mięsie indyczym (szyja indycza). Możecie połączyć 2 a nawet 3 gatunki mięs, wedle uznania. Ja najczęściej gotuję rosół z kurczaka i taki smakuje mi najbardziej. Jeśli zostanie wam trochę rosołu, możecie ugotować na nim pyszną zupę pomidorową albo krupnik. Mięso natomiast warto zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów albo krokietów.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 kurczak (mogą być też 2-3 porcje rosołowe, ćwiartka lub udka)

– 1 cebula

– włoszczyzna (pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 2 marchwie, ewentualnie kawałek włoskiej kapusty)

– 2 ząbki czosnku (w całości)

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 2 liście laurowe

– sól, pieprz, maggi

Dodatkowo:

– posiekana natka pietruszki do posypania

– opakowanie makaronu niteczki lub wstążki

Jak zrobić rosół?

Mięso umyć i zalać około 2-3 l  zimnej wody w garnku by całe było zanurzone. Jak woda się zagotuje, zebrać łyżką cedzakową tzw. szumy z powierzchni wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Gotować na bardzo małym wręcz minimalnym gazie. W tym czasie umyć i obrać jarzyny. Cebulę opalić na gazie albo na suchej patelni (pokrojona na kawałki). Jarzyny, cebulę i czosnek dodać wywaru.

Gotować na malutkim ogniu pod przykryciem, do miękkości warzyw około 1 godzinę. Pod koniec duszenia posolić bulion według uznania, można dodać ewentualnie maggi. Po ugotowaniu rosół należy odcedzić od warzyw i mięsa, zapobiegniemy jego zmętnieniu. Rosół podawać gorący z ulubionym makaronem najlepiej niteczkami, plasterkami marchewki, posypany natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.

Rosół
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

  1. Od pozostawionej włoszczyzny rosół nie mętnieje 😛 mętny się robi tylko jak w trakcie gotowania dolewa/uzupełnia się wody chłodniejszej jak rosół w celu dopełnienia zawartości a ja jak gotuje rosoł to go nie solę wtedy wychodzi najlepszy smak rosołu,zawsze na talerzu można sobie doprawić do smaku solą.

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button