Rożki z ciasta francuskiego kurczakiem


Rożki z ciasta francuskiego z kurczakiem są niesamowicie chrupiące, nawet na drugi dzień. Danie jest na tyle sycące, że można jeść je same bez surówki. Gorąco polecam! Pyszne zarówno na obiad, jak i na kolację ;-)

(12 sztuk)

Składniki:
– 2 opakowania ciasta francuskiego (najlepiej z lodówki)

– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500g)

– 15 dag żółtego sera

– 6 łyżek ketchupu pikantnego

– 1 czerwona papryka

– 5 łyżek kukurydzy z puszki

– 1 jajko

– 1 i ½ łyżeczki przyprawy do gyrosa

– sól, pieprz, szczypta ostrej papryki i curry

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Podsmażyć na oleju. Paprykę  umyć, pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i podsmażać jeszcze 3 minuty. Ostawić farsz do ostygnięcia. Po czym dodać  kukurydzę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto francuskie podzielić na 6 równych kwadratów. Ponakłuwać równomiernie widelcem, by ciasto równomiernie wyrosło. Środek każdego kwadratu smarować cienką warstwą ketchupu, na to nałożyć porcję sera, następnie 2 łyżki farszu, znów ser. Sklejać kwadraty jak pierogi i kłaść na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kwadrat smarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną wody (ciasto będzie błyszczeć) i posypać szczyptą ostrej papryki. Nagrzać piekarnik do 220˚C. Piec rożki ok. 20-25 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

rozki-z-ciasta-francuskiego-kurczakiemrozki-z-ciasta-francuskiego-kurczakiem2rozki-z-ciasta-francuskiego-kurczakiem1
loading...
loading...
Poprzedni Shoarma drobiowa
Nastepny Wigilijny barszcz czerwony

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Robię podobne,sa bardzo pyszne:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *