Ryba w cieście tymiankowo-bazyliowym


Przyzwyczailiśmy się do ryby smażonej w klasycznej panierce z bułki tartej. Tymczasem ryba w cieście jest równie smaczna. Panierka ta to ciasto naleśnikowe, tylko nieco gęstsze jak na naleśniki. Warto doprawić ją ziołami, które dobrze komponują się z rybą np. tymiankiem i bazylią.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 kg ryby (np. soli)
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól, pieprz

Ciasto naleśnikowe:
– ½ szklanki mąki
– ½ szklanki mleka
– 2 jaja
– 2 łyżeczki suszonego tymianku
– 1 płaska łyżeczka bazylii
– sól, pieprz

Umyte i osuszone filety natrzeć solą, pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce. Z podanych składników przygotować ciasto, jeśli będzie za gęste dodać wody. Każdy filet maczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smażoną rybę podawać z frytkami i ulubioną sałatką.

Smacznego!


Galeria zdjęć

Helen G.

ryba-w-ciescie-tymiankowo-bazyliowymryba-w-ciescie-tymiankowo-bazyliowym1
loading...
loading...
Poprzedni Zupa-krem z pomidorów
Nastepny Tradycyjne kotlety schabowe

1 Comment

  1. jadalnepijalne
    12 września 2011
    Odpowiedz

    Ciekawe ciasto. Podoba mi się!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *