Ryby i owoce morza

Ryba w cieście

Ryba w cieście

Panierką jest tutaj ciasto naleśnikowe, nieco gęstsze jak na naleśniki. Ryba w cieście to świetna alternatywa dla typowych filetów smażonych w bułce tartej lub w mące. Warto doprawić ciasto ziołami, które dobrze komponują się z rybą np. tymiankiem i bazylią. Polecam wam także mój przepis na rybę w cieście piwnym.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 kg dowolnej ryby (np. sola, dorsz, morszczuk)
– sok z cytryny
– sól, biały pieprz

Ciasto naleśnikowe:
– ½ szklanki mąki
– ½ szklanki mleka
– 2 jaja
– 2 łyżeczki suszonego tymianku
– 1 płaska łyżeczka bazylii
– sól, pieprz

Jak zrobić rybę w cieście?

Umyte i osuszone filety dowolnej ryby natrzeć solą i białym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić na 15-30 minut do lodówki. W między czasie z podanych składników przy pomocy miksera przygotować ciasto. Jeśli będzie za gęste dodać wody albo mleka. Każdy filet maczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smażoną rybę w cieście podawać z frytkami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Ryba w cieście
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button