Sałatka warstwowa z jajkiem, szynką i ogórkiem


Dawno chodziła za mną sałatka warstwowa. Dotąd często robiłam taką z tuńczykiem. Tym razem chciałam wykonać podobną ale z wędliną. Jako, że często jadam prażone ziarna, postanowiłam któreś z nich wykorzystać. Padło na słonecznik. Świetnie podnosi walory smakowe sałatki :) Ziarna słonecznika można dodawać nie tylko do wypieków pieczywa czy ciastek ale również na zimno – właśnie do sałatek. Warto je wcześniej podprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli, bardzo zyskają na smaku. Słonecznik jest bogaty w witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), witaminę E oraz składniki mineralne jak wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Zawiera także tłuszcze, białko, węglowodany oraz błonnik.

 

 

(średnia salaterka; dla 4 -5 osób)

Składniki:

– 5 jajek

– biała część pora

– 15 dag szynki w kawałku

– 1 puszka kukurydzy konserwowej

– 1 ogórek szklarniowy

– 8-10 dag sera żółtego

– garść ziaren słonecznika (ok. 50g)

– majonez

– pęczek szczypiorku

– sól

 

 

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek. Drobno pokroić. Por drobno posiekać i zasypać w miseczce solą. Ostawić na kilka minut, następnie ugnieść dłońmi, aby zmiękł. Słonecznik uprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli na średnim ogniu. Szynkę pokroić w małą kostkę. Ogórka umyć, obrać ze skórki i także pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek umyć i drobno posiekać nożem. W szklanej salaterce układać kolejno warstwy: por – jajka – cienka warstwa majonezu – szynka – kukurydza – cienka warstwa majonezu – prażony słonecznik – ogórek  (lekko posolić) – cienka warstwa majonezu – ser żółty – szczypiorek. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce. Podawać jako dodatek do pieczywa.

Smacznego!

Helen G.

 

Poprzedni Wróć na wiosnę do formy - Błonnik witalny
Nastepny Chleb Baltonowski

10 komentarzy

  1. Sosna
    11 maja 2016
    Odpowiedz

    Na bogato :D

  2. Marzena
    13 maja 2016
    Odpowiedz

    Sałatka wygląda apetycznie :) Ja muszę się zaopatrzyć w taką miskę ;)Bo w kolorowej nie będzie widać takiego efektu warstw

  3. lukaszmakeup.blogspot.com
    13 maja 2016
    Odpowiedz

    jak pięknie się to wszystko komponuje :)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 maja 2016
      Odpowiedz

      Miło mi to słyszeć:) Sałatka jest bardzo smaczna, polecam :)

  4. Królowa Karo
    13 maja 2016
    Odpowiedz

    Wygląda bardzo pysznie. Dawno w sumie nie robiłam warstwowej sałatki, a też mam kilka w repertuarze.

  5. Justyna
    22 maja 2016
    Odpowiedz

    Sałatka wygląda przepysznie tylko jak duża powinna być miska na taką ilość składników???

    • Helen G.
      Helen G.
      22 maja 2016
      Odpowiedz

      Ja mam taką średniej wielkości o średnicy 12 cm.

  6. Widelczkiem.pl
    24 maja 2016
    Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie :)

  7. Joanna
    17 września 2016
    Odpowiedz

    Salatka smakuje bardzo dobrze. Ja dalam selera w puszce zamiast tej bialej czesci pora. No I tych warstw wiecej zrobilam bo 2 kukurydzy I 2 janka I co druga wartwe posolilam I popieprzylam. Place lizac!!!

    • Helen G.
      Helen G.
      17 września 2016
      Odpowiedz

      Cieszę się, że sałatka smakowała. Oczywiście jej warstwy i ich ilość można modyfikować, wedle uznania :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *