Shoarma z kurczakiem


Shoarma (szawarma) [czytaj: „szałama”] to popularna potrawa w kuchni arabskiej, w Polsce bardziej znana pod nazwą gyros czy kebab. Mięso wołowe, cielęce, drobiowe lub wołowo-baranie podaje się w postaci skrawków, okrawanych z pionowego rusztu w chlebku pita, bądź na talerzu z frytkami. Danie to ma wyrazisty smak za sprawą specjalnie skomponowanej mieszanki przypraw. Dodatkiem do mięsa sosy: czosnkowy, majonezowy lub paprykowy z chili. Robiąc shoarmę w warunkach domowych kroję mięso w cienkie paski lub średnią kostkę. Podsmażam na dużym ogniu. Najlepiej smakuje mi ona na drugi dzień. Mięso jest wtedy jeszcze bardziej aromatyczne i przypieczone. Jeśli nie dysponujecie gotową mieszanką, możecie wypróbować shoarmę z moją mieszanką przypraw. Można mieć restaurację w domu :-)

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 70 dag piersi z kurczaka

– 1 ząbek czosnku

– 3 łyżeczki przyprawy Shoarma

– 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– 2 łyżki oleju

Sos czosnkowy:

– mały kubek jogurtu naturalnego (gęstego)

– 1-2 łyżeczki majonezu

– 2 ząbki czosnku

– odrobina soku z cytryny

– szczypta cukru (opcjonalnie)

– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na nieduże paski lub w kostkę. Mięso wymieszać w misce z olejem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, przyprawą do shoarmy i słodką papryką. Dodać trochę soli (tylko niezbyt dużo, gdyż sól znajduję się przyprawie do shoarmy) oraz pieprz do smaku. Używam świeżo zmielonych – zestawu solniczki i pieprzniczki Joseph Joseph. Mięso wstawić na 1 godzinę lodówki, aby przeszło aromatem przypraw. Następnie smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano.

Sos czosnkowy: wymieszać ze sobą w miseczce jogurt z łyżeczką majonezu, przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodać kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczyptę cukru. Shoarmę z kurczaka podawać razem z frytkami, bądź pieczonymi ziemniakami (jak na zdjęciach), sosem czosnkowym oraz dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

shoarma-z-kurczakiemshoarma-z-kurczakiem3shoarma-z-kurczakiem2shoarma-z-kurczakiem1
loading...
Poprzedni Domowy krem nutella
Nastepny Schab w sosie pieczarkowym

15 komentarzy

  1. Magda
    4 października 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam to danie! Jest naprawdę pyszne:) Z chęcią wypróbuję twój przepis.

  2. Jarek
    4 października 2016
    Odpowiedz

    Wygląda naprawdę super! Zjadłbym takie mięsko :)

    • Helen G.
      Helen G.
      4 października 2016
      Odpowiedz

      Zachęcam do przygotowania samemu :)

  3. Marzena T (Mania)
    4 października 2016
    Odpowiedz

    Mniam :) Musze spróbować ;D Ciągle myślałam że Shoarma to mięsko z kurczaka w jajecznicy :P

  4. esPe
    5 października 2016
    Odpowiedz

    Baaaardzo lubię :)

  5. Grabowska
    5 października 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam kurczaka. W twoim wykonaniu wygląda przepysznie! Muszę spróbować twojego przepisu :D

  6. kosmetykofanki
    6 października 2016
    Odpowiedz

    Mniaaam uwielbiam takiego gyroska w bułce ;p

  7. Lukasz
    7 października 2016
    Odpowiedz

    Nieźle przypieczone. :-)

  8. Urszula Dziedziela
    7 października 2016
    Odpowiedz

    Kusząco wygląda…

  9. JolaK
    8 października 2016
    Odpowiedz

    Też robię to danie co jakiś czas:)

  10. Mela
    13 października 2016
    Odpowiedz

    Danie,które każdy przynajmniej raz w życiu jadł, ale gdy usłyszymy egotyczną nazwę „Shoarma”, to od razu lepiej smakuje… :)

    • Helen G.
      Helen G.
      13 października 2016
      Odpowiedz

      Dokładnie :)

  11. Ania
    14 listopada 2016
    Odpowiedz

    Zadam głupie pytanie, ale smażymy to na oleju czy na „suchej” patelni?

    • Helen G.
      Helen G.
      14 listopada 2016
      Odpowiedz

      Żadne pytanie nie jest głupie:) Oczywiście na oleju lub innym tłuszczu.

      • Ania
        14 listopada 2016
        Odpowiedz

        Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Odpowiedz na „AnonimAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *