Surówka z kapusty pekińskiej, pora i ogórka


Surówka z kapusty z pekińskiej, pora i ogórka kojarzy mi się z latem, gdyż jest lekka. Pasuje zarówno do mięs, ryb i potraw jarskich. Jej przygotowanie nie zajmie wam zbyt dużo czasu. Jeśli przyrządzacie surówkę z kapusty pekińskiej, pora i ogórka poza sezonem, możecie dać ogórek szklarniowy. Trzeba go tylko obrać ze skórki.

(Dla 4 osób)
Składniki:

– pół kapusty pekińskiej

– 2 małe ogórki gruntowe

– ½ pora

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 2-3 łyżki śmietany

– 1 łyżeczka majonezu

– sok z cytryny

– cukier

– sól, pieprz

Por pokroić krążki, następnie na pół. Posypać solą i odstawić na chwilę, potem odcisnąć. Oddzielić kilka liści kapusty i umyć. Drobno pokroić w paski. Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce. W kubeczku połączyć śmietanę, majonez posolić, dodać pieprzu, kilka kropli soku z cytryny i odrobinę cukru wedle smaku. Sałatkę dokładnie wymieszać z sosem. Surówka ta pasuje do większości dań.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

surowka-z-kapusty-pekinskiej-pora-i-ogorkasurowka-z-kapusty-pekinskiej-pora-i-ogorka1
loading...
loading...
Poprzedni Chałka z kurczaka i warzyw w cieście francuskim
Nastepny Pasta paprykowa

4 komentarze

  1. Ola
    13 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    pasuje do wielu dań ale sama w sobie też jest pyszna ;)

  2. Magda
    13 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    apetyczna sałatka!

  3. margarett
    15 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Zachęcająco :) pozdrawiam

  4. Dom Rozalii
    16 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Tylko kilka składników, a na pewno dobre.Nigdy w takim składzie nie roniłam , ale chyba jutro, nie pojutrze, do grilla zrobię.
    Pozdrawiam

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *