Surówka z selera i jabłka


DSCN1427

Pyszna surówka ze słodkawą nutą cynamonu 😉 Zamiast niego można też dać 1/2 łyżeczki musztardy, wówczas surówka nabierze nieco ostrzejszego smaku. Jak kto woli.

DSCN1427

(Dla 3 osób)
Składniki:

– ½ średniego selera korzeniowego

– 1 jabłko

– 2 łyżki rodzynek

– garść pokruszonych orzechów włoskich

– 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

– 1 łyżka majonezu

– sok z cytryny

– ok. ½ łyżeczki cukru

– szczypta cynamonu

– sól, biały pieprz

 

 

Seler umyć i obrać. Jabłko umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Dodać rodzynki i część pokruszonych orzechów. W kubeczku połączyć majonez z jogurtem/śmietaną, dodać szczyptę soli i pieprzu. Surówkę polać sosem i dokładnie wymieszać.  Na koniec dodać szczyptę cynamonu, zamieszać. Wierzch posypać resztą pokruszonych orzechów.
Smacznego!

Helen G.

Poprzedni Quishe lorraine z boczkiem i cebulą
Nastepny Makaronowa zapiekanka z kurczakiem a'la shaorma i warzywami

3 komentarze

  1. Basia8212
    10 lutego 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie surówki,będę tu częściej zaglądać:-)

  2. Dorota
    17 lutego 2012
    Odpowiedz

    Seler tak …zawsze i wszędzie i pod każdą postacią:-)

  3. Lilianna
    24 września 2014
    Odpowiedz

    Ach, taka surówka z orzechami musi być przepyszna. Robię jutro 🙂

Odpowiedz na „MirekAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *