Szarlotka z kremem budyniowym


DSCN2793

To najlepsza szarlotka jaką jadłam! – naprawdę:) Jest  aromatyczna i delikatna za sprawą pianki budyniowej, dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis powstał na bazie własnych modyfikacji. Gorąco polecam :-)

DSCN2793

(średniej wielkości blacha o wym.22×27 cm lub większa prostokątna, wtedy dajemy więcej 2kg jabłek )

Składniki:
Ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 5 żółtek

– 250g masła

– 30g smalcu

– 1/3 szklanki cukru

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:

– 1,5-2 kg jabłek*

– 3 łyżki cukru

– 1 łyżeczka cynamonu
* jeśli chcecie użyć dużej prostokątnej blaszki, potrzeba wówczas 2 kg jabłek

 

Piana białkowo-budyniowa:

– 5 białek

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżka soku z cytryny

– 2 budynie waniliowe (bez cukru)

 

 

Kruche ciasto: mąkę i proszek przesiać przez sito, wsypać do dużej miski lub na stolnicę. Dodać żółtka (białka włożyć do lodówki), masło i smalec posiekane nożem, cukier, cukier waniliowy – zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie 2/3 ciasta wylepić foremkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180˚C. Pozostałe 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i wstawić ponownie do lodówki.

Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Uprażyć z cukrem. Dodać cynamon, smażyć jeszcze chwilę. Odstawić.

Piana białkowo-budyniowa: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny oraz budynie w proszku. Dokładnie wymieszać łyżką.

Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, następnie pianę białkowo-budyniową.  Wyjąć z lodówki pozostałe 1/3 ciasta poskubać na wierzch ciasta (można także zetrzeć na tarce). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180˚C i piec przez ok.40 minut, do zarumienienia.

Smacznego!

Helen G.

DSCN2785DSCN2788

Poprzedni Surówka z czerwonej kapusty
Nastepny Sajgonki

12 komentarzy

  1. Magda
    4 października 2012
    Odpowiedz

    taki krem wspaniale pasuje do ciasta!:)

  2. Recenzje Kosmetyków
    4 października 2012
    Odpowiedz

    mmm…bardzo apetycznie wygląda :)

  3. Dom Rozalii
    4 października 2012
    Odpowiedz

    Wygląda rewelacyjnie.Piana bubyniowo-białkowa, to dla mnie nowość:)Myślę, że jest smaczna, bo na zdjęciach prezentuje sie pysznie:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

  4. Basia
    4 października 2012
    Odpowiedz

    Bardzo mnie zaintrygowałaś tym przepisem, tym bardziej, że uwielbiam wypieki szarlotkowe :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

  5. piotej
    4 października 2012
    Odpowiedz

    mm, pychota:)

  6. sniadankomania
    4 października 2012
    Odpowiedz

    uwielbiam szarlotkę z dodatkiem budyniu, a ta wygląda wspaniale! muszę taką z robić, przy takiej ilości jabłek jaką teraz mam jest to nawet wskazane :)

  7. Karmel-itka.
    4 października 2012
    Odpowiedz

    no, no.. pierwsza klasa!

  8. Beatrice
    4 października 2012
    Odpowiedz

    Bardzo lubię takie ciasta. Szczególnie ta pianka w połączeniu z jabłuszkami :) Pychota!

  9. Droczilka
    7 października 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam wszystkie szarlotki. Twoja prezentuje się bardzo smakowicie. :-)

  10. Beauty Wizaż
    8 października 2012
    Odpowiedz

    mmmm wspaniale wygląda :)

  11. justka2712
    9 października 2012
    Odpowiedz

    Jaka duża warstwa piany! :) Pysznie się prezentuje :)

  12. Dorota
    5 grudnia 2014
    Odpowiedz

    Szarlota pierwsza klasa ! :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *