Szybki barszcz do krokietów, pasztecików i wigilijnych uszek (bez zakwasu)


szybki barszcz bez zakwasu

Barszcz czerwony jest nieodzownym elementem takich potraw jak krokiety, paszteciki z mięsem lub z kapustą. Wraz z uszkami stanowi też główną potrawę wigilijną. Choć najsmaczniejszy i najzdrowszy jest barszcz na zakwasie, to można również ugotować jego równie smaczną i znacznie szybszą wersję.  Nie zawsze mam ochotę robić zakwas i czekać kilka dni, aż buraki się ukiszą. Nie chcę też kupować gotowego barszczyku z torebki czy z kartonu. Wtedy właśnie sięgam po mój przepis na szybki barszcz bez zakwasu. Zamiast niego daję ocet winny lub sok z cytryny. Zwykle przygotowuję barszcz z 1 kg kilograma buraków i 2 litrów wody. Można oczywiście zwiększyć proporcje dając np. 1,5 kg buraków i 2,5-3 l wody, w zależności od ilości gości. Zachęcam was do spróbowania.

szybki barszcz do krokietow, pasztecikow i uszek bez zakwasu

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1kg buraków

– garść suszonych grzybków (np. borowiki, podgrzybki)

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– pół selera

– biała część pora

– 1 cebula

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 5-6 ziarenek pieprzu

– 1-2 najlepiej winne jabłka

– 3 suszone śliwki (można dać też wędzone śliwki)

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka suszonego majeranku

– cukier

– ocet winny lub sok z cytryny

– sól, pieprz

Grzyby zalać wrzątkiem w rondelku, przykryć pokrywką i odstawić. Włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, seler, por) umyć, obrać i pokroić na większe kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki, czosnek zaś na połówki. Umieścić w dużym garnku i zalać ok. 2 l wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Posolić 1 łyżeczką soli. Dusić na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone w plasterki buraki, umyte jabłka ze skórką (pokrojone na ćwiartki), grzyby razem z wodą oraz suszone śliwki. Dusić kolejne 40 minut na małym gazie. Na koniec doprawić barszcz octem lub sokiem z cytryny wedle smaku, cukrem, roztartym w palcach majerankiem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Barszcz pozostawić jeszcze przez godzinę w garnku (aby przeszedł smakiem warzyw i przypraw), po czym przecedzić przez sito. Najsmaczniejszy jest na następny dzień. Barszcz można podawać zarówno z uszkami w formie dania głównego na Wigilię, jak i do popicia wszelkich krokietów czy pasztecików mięsnych albo z kapustą i grzybami.

Smacznego!

Helen G.

szybki barszcz bez zakwasuszybki barszcz bez zakwasu

Poprzedni Kleik ryżowy na zatrucia
Nastepny Mus jabłkowy dla dzieci od 6. miesiąca życia

2 komentarze

  1. Ania
    15 maja 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam barszczyk :) Narobiłaś mi ochoty :)

  2. lukaszmakeup.pl
    16 maja 2017
    Odpowiedz

    mniam :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *