Potrawy mącznePrzekąski

Szybkie paszteciki z farszem ruskim

Szybkie paszteciki z farszem ruskim

Chrupiące, bo upieczone na gotowym cieście francuskim. Szybkie paszteciki z farszem ruskim to smaczna przekąska na ciepło. Świetnie sprawdzi się nie tylko podczas domowym przyjęć ale również na obiad z kubkiem maślanki czy kefiru. Paszteciki z nadzieniem ruskim są alternatywą dla dość pracochłonnych pierogów ruskich. Znacznie szybciej się je robi.

Ciasto francuskie jest dostępne w każdym markecie, nawet w dyskontach. Polecam wam to świeże z lodówki. Farsz ruski wzbogaciłam o dodatek wędzonego boczku, który doskonale podkręca walory smakowe potrawy. Możecie użyć zarówno boczku wędzonego surowego, jak i parzonego. Choć moim zdaniem ten pierwszy jest smaczniejszy. Swoje paszteciki ruskie posypałam sezamem. Można też użyć czarnuszki albo kminku albo w ogóle nie dawać posypki.

Serdecznie polecam wam również:

paszteciki z kapustą i grzybami

kurczak w cieście francuskim (rożki).

(19 sztuk)

Składniki:

– 600-700g ziemniaków

– 300g twarogu półtłustego lub tłustego

– 15 dag wędzonego boczku

– 1 duża cebula

– 2 łyżki smalcu lub oleju

– maggi (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 2 opakowania ciasta francuskiego

– 1 jajko wymieszane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania

– sezam/kminek albo czarnuszka do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić szybkie paszteciki z farszem ruskim?

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i dokładnie ugnieść tłuczkiem na gładką masę. Odstawić do ostudzenia. Boczek pokroić w małą kostkę stopić na patelni na niezbyt dużym ogniu do zarumienienia. Jeśli jest zbyt chudy, dodać nieco smalcu. Podsmażony boczek przełożyć na talerz.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelnię dodać 2 łyżki smalcu lub oleju i podsmażyć cebulę na dużym ogniu aż zbrązowieje. Należy ją często mieszać, by się nie przypaliła. Taka przysmażona cebulka na złoto ma niepowtarzalny smak. Zawsze taką daję do farszu ruskiego.

Do ziemniaków dodać twaróg i ugnieść dokładnie tłuczkiem lub widelcem. Następnie dodać stopiony boczek i cebulkę. Masę dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz maggi. Farsz ruski powinien mieć wyrazisty smak.

Arkusze ciasta francuskiego rozwinąć. Po jednej stronie wzdłuż dłuższego boku wyłożyć porcję farszu  na grubość około 5 cm. Zawijać w rulon od począwszy od miejsca farszu. Boki ciasta francuskiego zlepić. Następnie kroić na 3-4 cm kawałki. Czynność powtórzyć z drugim arkuszem ciasta. Paszteciki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżeczką mleka.

Wierzch pasztecików francuskich można posypać sezamem, czarnuszką albo kminkiem lub pozostawić solo. Paszteciki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 20 minut do zarumienienia. Paszteciki z farszem ruskim podawać solo lub z kubkiem maślanki albo kefiru.

Smacznego!

Helen G.

Szybkie paszteciki z farszem ruskim
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

17 komentarzy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button