Ucierany placek z jabłkami


Ucierany placek z jabłkami jest prostym i bardzo smacznym ciastem. Nie trzeba przy nim dumać, tylko w mig się go robi a jeszcze szybciej znika, zwłaszcza gdy jest jeszcze lekko ciepły. Pycha ! To moim zdaniem najprostsza wersja jabłecznika. Ciasto niewymagające, idealne do weekendowej kawy :) Trochę mi się niestety jabłka pozapadały. Jednakże nie ma to wpływu na smak wypieku :)

(tortownica o średnicy ok.26 cm)

Składniki:

– 4 -5 jabłek (użyłam szarej renety)

– 20g stopionego masła (do polania jabłek)

– 120g miękkiego masła

– 1 op. cukru waniliowego (16 g)

– ½ szklanki cukru

– 3 jajka

– 1 ¼ szklanki mąki tortowej

– 2  płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 4 łyżki mleka

– 1,5 łyżeczki olejku waniliowego

– 1 łyżeczka olejku cytrynowego

– cynamon do posypania jabłek

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania ciasta

Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ponacinać wzdłuż nożem (ale nie do końca). Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Wbijać po jednym jajku i ubijać masę mikserem. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do masy  w dwóch porcjach wraz z mlekiem i nadal ubijać. Na koniec dodać olejki do ciasta. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej wyciąć okrąg), boki wówczas  posmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Wyłożyć ciasno obok siebie jabłka. Polać je stopionym uprzednio masłem. Posypać cynamonem. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce. Na koniec posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ucierany-placek-z-jablkamiucierany-placek-z-jablkami4ucierany-placek-z-jablkami3ucierany-placek-z-jablkami2ucierany-placek-z-jablkami1
loading...
loading...
Poprzedni Pieczona biała kiełbasa palce lizać!
Nastepny Placki ziemniaczane z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym

6 komentarzy

  1. Brzeski
    16 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Swietny przepis, podobnie jak poprzedni, japonskie ciasto:)

    • Helen G.
      Helen G.
      16 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Dziękuję Elisabeth za miłe słowa:) Ciasto japońskie piekłam ostatnio na Święta, wszystkim bardzo smakowało :)

  2. Tyiu
    17 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Mniam, świetne :-).

  3. STRUDELKA
    18 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Mniam! Takie fajne, proste, nieprzekombinowane ciasto :)

  4. magma
    18 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    poste smaczne ciasto, to właśnie lubię:) cieszę się, że pomału zaczyna się sezon na ciasta z owocami:)

  5. Urszula
    3 maja 2015
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie placuszki, proste i smaczne :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *