Uniwersalny sos pieczarkowy


Uniwersalny sos pieczarkowy. Gęsty i aromatyczny, pachnący koperkiem, taki jak lubię 🙂 Sos pieczarkowy świetnie się nadaje zarówno do makaronu, klusek śląskich, kasz, ryżu, ziemniaków puree a nawet mięsa. Dla podbicia jego barwy polecam dodać łyżeczkę sosu sojowego. Pieczarki dobrze komponują się masłem. Warto go użyć do smażenia. Ja sięgam jednak po jego zdrowszą alternatywę do smażenia, jaką jest masło klarowane. Smak sosu pieczarkowego podkreśli również szczypta mielonej gałki muszkatołowej. Sos pieczarkowy możemy przygotować na dwa sposoby albo zalewając posmażone z cebulą i czosnkiem pieczarki słodką śmietanką 30%, albo też dusząc je z dodatkiem szklanki wody, listka laurowego i ziela angielskiego. W  drugim przypadku na koniec zagęszczamy sos mąką i śmietaną. Drugą wersję wybieram częściej, gdyż wydaje mi się bardziej aromatyczna i mniej tłusta. Wybór sposobu przygotowania ulubionego sosu pieczarkowego pozostawiam wam 🙂 Tym razem podałam go z kluskami śląskimi i surówką z marchewki i jabłka, typowo wegetariańskie danie.

(Dla 3-4 osób)

– 500g pieczarek

– 2 cebule

– 1 ząbek czosnku

– ok. 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 1 listek laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)

– 1 łyżka masła klarowanego

– 1 szklanka wody*

– 1 łyżka mąki

– 4 łyżki gęstej śmietany (18%)

– sól, pieprz

– posiekana natka pietruszki lub koperek

*inną opcją przygotowania sosu jest zamiast wody i zasmażki z mąki i śmietany, dodanie dużego opakowania (330 ml) słodkiej śmietanki 30%, która nie wymaga już dodatkowego zagęszczania mąką.

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić dowolnie w piórka, bądź w kosteczkę. Na maśle wpierw zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i drobniutko posiekany czosnek. Smażyć 5 minut. Posolić. Zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Przygotować zasmażkę. W 1/4 szklanki wody rozrobić mąkę i śmietanę. Zahartować ją kilkoma łyżkami wywaru i wymieszać. Następnie dodać zasmażkę do sosu. Zagotować. Doprawić sos solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i sosem sojowym, który nada mu brązowego koloru. Na sam koniec dodać posiekaną zieleninę: natkę pietruszki, bądź koperek. Sos pieczarkowy podawać do makaronu, klusek śląskich, kopytek, ryżu, kasz albo z ziemniakami puree.

Smacznego!

Helen G.

Poprzedni Chleb domowy pszenno-żytni
Nastepny Śledzie w śmietanie

7 komentarzy

  1. Ewelina Serafińska
    18 listopada 2016
    Odpowiedz

    bardzo lubie taki sos 🙂

  2. Agata Kądziołka
    18 listopada 2016
    Odpowiedz

    Bardzo lubię 🙂 niestety, mój narzeczony nienawidzi grzybów 🙂

    • zdzich659
      14 grudnia 2016
      Odpowiedz

      w mów narzeczonemu ,że pieczarki to nie grzyby

      • Helen G.
        Helen G.
        14 grudnia 2016
        Odpowiedz

        Dobry pomysł 🙂

  3. esPe
    20 listopada 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam sos pieczarkowy i na pewno wypróbuję Twój przepis, za który bardzo dziękuję 🙂

  4. Jaglusia
    20 listopada 2016
    Odpowiedz

    To prawda. Ten sos jest bardzo uniwersalny. A jaki dobry! 🙂

  5. gOCIU
    29 listopada 2016
    Odpowiedz

    jutro zrobie ten sosik mojej dziewczynie do ziemniaczkow purre z miskiem drobiowym

Odpowiedz na „AnonimAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *