Zdrowa słodycz – Ksylitol


To, że cukier jest szkodliwy dla zdrowia – wiadomo nie od dziś. Spożywany w nadmiarze, sieje prawdziwe spustoszenie w organizmie, począwszy od próchnicy zębów, ubytku minerałów i witamin, cukrzycy, choroby wieńcowej, a na otyłości kończąc. Jak by to było pięknie jeść cukier bez szkody dla zdrowia? A jednak to możliwe, dzięki ksylitolowi. Ksylitol jest organicznym związkiem, to 5-węglowy cukier pozyskiwany z kory brzozy. Produkuje się go głównie w Finlandii. Popularnie nazywany jest cukrem brzozowym. Jest równie słodki jak biały cukier, praktycznie w smaku i wyglądzie nie różni się od niego niczym. Dlaczego jednak ksylitol jest zdrowy a cukier nie? Ksylitol ma pięć atomów węgla, cukier zaś sześć. Czyni go to związkiem o charakterze zasadowym, cukier zaś kwasowym. Poza tym ksylitol pomimo że jest słodki jak cukier, jest od niego o 40% mniej kaloryczny oraz posiada 14-krotnie niższy indeks glikemiczny.

Ksylitol jest substancją naturalną, można ją znaleźć w niektórych owocach (jagody), warzywach (kolby kukurydzy), grzybach, w drewnie brzozowym, a także w  niewielkich ilościach w organizmie człowieka (ok. 15g), która powstaje w procesie metabolicznych.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE KSYLITOLU:

  •  z racji swojej budowy (5 atomów węgla) ma właściwości bakteriobójcze
  •  wzmacnia układ odpornościowy- przeciwdziała infekcjom układu oddechowego (nos, gardło, zatoki)
  •  opóźnia proces starzenia
  •  leczy zapalenie ucha środkowego
  •  zmniejsza łaknienie cukru
  • ułatwia przyswajanie wapnia (zapobiega osteoporozie i wzmacnia kości)
  •  przywraca prawidłowe pH śliny  oraz zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł, (wzmacnia szkliwo)
  •  przeciwdziała  rozrostowi drożdżaków (Candida albicans) oraz baterii (Helicobacter pylori)

Możliwe działanie uboczne

Ksylitol na początku stosowania należy spożywać z umiarem. U osób wrażliwych, spożywających większe dawki ksylitolu może wystąpić  lekka biegunka. Zwykle objaw ustępuje po zmniejszeniu dawki. Zaleca się zacząć przyjmować ksylitol od ½ łyżeczki do słodzenia herbaty lub kawy. Z czasem zwiększamy dawkę. Dzienna dawka ksylitolu to 40 g dziennie. Zbyt duże dawki naraz mogą wywołać efekt przeczyszczający.

ZASTOSOWANIE KSYLITOLU

Ksylitol z powodzeniem może zastępować nam pospolity cukier, można słodzić nim potrawy, jak i napoje (kawa, herbata). Bywa również stosowany w gumach do żucia, pastach do zębów, a także w dropsach czy też aerozolach do nosa. Bardzo korzystne dla utrzymania higieny jamy ustnej jest smarowanie niewielką ilością ksylitolu  zębów i dziąseł po ich uprzednim umyciu, zwłaszcza przed udaniem się na spoczynek. Ksylitol może być dobrą i co ważne zdrową alternatywą dla osób odchudzających się oraz dla cukrzyków.

Gdzie kupić?

Ksylitol w stosunku do białego cukru jest nieporównywanie droższy. Koszt 1 kg to ok. 60-80 zł. Zwykle sprzedaje się go w opakowaniach po 250 lub 500g. Opakowanie 250 g kosztuje 15-20 zł. Ksylitol można kupić w dobrych marketach, sklepach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich oraz w internecie.

Moje wrażenia

Bardzo lubię słodzić ksylitolem  np. poranną kawę (herbaty nie słodzę). W smaku nie różni się od białego cukru. Odnoszę jedynie wrażenie, że jest mniej słodki od cukru. Trzeba używać go nieco więcej. Kupuję ten zdrowy cukier w miarę możliwości, z uwagi na wysoką cenę. Słodzę też nim czasem owsiankę lub nadzienie z sera do naleśników. Do ciasta nie próbowałam go dodawać  z uwagi na dużą ilość, jaką trzeba by zużyć.

Słyszeliście o ksylitolu? Spożywaliście go?
Helen G.


Bibliografia:

Dwumiesięcznik Nexus nr 2 (28) Marzec-Kwiecień 2003, art. (Ksylitol – czyżby nasze słodkie zbawienie?)

http://www.ksylitol.com/

notatki własne


Galeria zdjęć

zdrowa-slodycz-ksylitol1zdrowa-slodycz-ksylitolzdrowa-slodycz-ksylitol3zdrowa-slodycz-ksylitol2
loading...
loading...
Poprzedni Maślankowe ciasto z białą czekoladą i owocami
Nastepny Sos beszamelowy

8 komentarzy

  1. Marianna
    9 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Ja też kupuję ksylitol.

  2. W kuchni Uli
    9 grudnia 2013
    Odpowiedz

    ja używam na co dzień w kuchni ksylitol, kupuję w naszych delikatesach Bomi

  3. Helen
    9 grudnia 2013
    Odpowiedz

    To fajnie:)

  4. Gośka
    9 grudnia 2013
    Odpowiedz

    A ja kupuję we Wrocławiu,w Hali Tęcza na zdrowej żywności. Kilogram 44 zł, pół kilo 25zł i 250 g za 14 zł.

  5. Helen
    10 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Dobrze wiedzieć, jestem Wrocławianką i rzadko ale bywam w Hali Tęcza:)

  6. ofelia
    13 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Mam zamiar zamienić zwykły cukier na ksylitol, bo nie udało mi się całkowicie zrezygnować ze słodzenia. Co prawda z Acetomale udało mi się schudnąć ale jednak zdrowe nawyki pozostały. :)

  7. Kinga
    15 lipca 2015
    Odpowiedz

    Ja już od dawna kupuję ksylitol. Używam go prawie do wszystkiego w kuchni. Już kilka miesięcy temu postanowiłam zdrowo się odżywiać i zrezygnowałam ze słodyczy, a cukier w kuchni zastąpiłam właśnie ksylitolem.

  8. goska
    11 października 2016
    Odpowiedz

    czy taki zdrowy to nie wiem.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *