Zielona surówka zabielana „nowalijka”


Surówka ta często gości na stole w moim rodzinnym domu. Tato nazywa ją  „nowalijką”. Gdy tylko pojawiają się wiosną młode warzywa, rodzice zamieniają zimową kapustę kiszoną na surówkę nowalijkę. Komponuje się ona dobrze zarówno z daniami mięsnymi, rybami oraz wegetariańskimi. Surówka ta to prawdziwa bomba witamin i soli mineralnych :-)

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

– 3-4 liście sałaty

– pół ogórka szklarniowego lub 2 ogórki gruntowe

– cebula dymka

– 2 rzodkiewki

– po łyżce natki pietruszki, koperku i szczypiorku

– 4 łyżki chudej śmietany lub jogurtu

– sól, pieprz ziołowy

– odrobina soku z cytryny

– cukier (opcjonalnie)

Sałatę umyć, porwać na nieduże kawałki. Ogórka obrać ze skórki, pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka, rzodkiewki pokroić w plasterki. Zieleninę drobno poszatkować. Dodać do warzyw. W kubeczku zmieszać ze sobą śmietanę bądź jogurt, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Zabielić sałatkę  powstałym sosem i dokładnie  wymieszać. Surówkę podawać do obiadu zarówno do mięs, jak i potraw wegetariańskich.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zielona-surowka-zabielana-nowalijka2zielona-surowka-zabielana-nowalijka1
loading...
loading...
Poprzedni Pomidorowe szaleństwo "Tęcza smaku"
Nastepny Makaron z boczkiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

2 komentarze

  1. magma
    15 lipca 2014
    Odpowiedz

    świetna:)

  2. Urszula
    20 lipca 2014
    Odpowiedz

    Tez uwielbiam tę prostą i pełną witamin surówkę, o tak mi się marzy by dzis ktoś zaserwował mi ją na kolację :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *