PrzekąskiWegetariańskie

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem

Smaczne i bardzo sycące. Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem to ciekawy pomysł na pożywne wegetariańskie danie. Można serwować je zarówno jako danie główne wraz z surówką i np. sosem jogurtowym albo czosnkowym lub jako dodatek do mięs czy ryb. Ziemniaki nadziewane pieczarkami dobrze sprawdzą się także jako ciepła przekąska na imprezach domowych. Jej przygotowanie nie zajmie wam zbyt wiele czasu. Wystarczy ziemniaki w mundurkach ugotować na półmiękko a na patelni podsmażyć pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem.

Takie ziemniaki zapiekane z pieczarkami i serem bardzo lubi mój mąż. Zwykle jemy je same z surówką albo bez. Czasem podaję do nich sos czosnkowy. Ilość ziemniaków możecie modyfikować w zależności od potrzeb. Jeśli zostaną wam ziemniaki, na drugi dzień możecie je śmiało odgrzać w piekarniku lub na małym gazie w na patelni pod przykryciem. Jak dla mnie ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem to smaczna i łatwa potrawa, która zasmakuje  zdecydowanej większości osób.

Serdecznie polecam wam również przepis na pieczone ziemniaki.

(dla 4 osób)

Składniki:

– 6-7 średnich lub trochę większych ziemniaków

– 250g pieczarek

– 150g żółtego sera

– 1 łyżka masła

– 2 ząbki czosnku

– 1 cebula

– pół pęczka natki pietruszki

– około ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki*

– ½ łyżeczki tymianku

– ⅓ łyżeczki rozmarynu

– sól, pieprz

*w wersji łagodniejszej można użyć mielonej słodkiej papryki, wówczas dajemy około ½ łyżeczki.

Jak zrobić ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem?

Ziemniaki dokładnie wyszorować szczotką pod bieżącą wodą. Zalać w dużym garnku wodą, osolić i gotować na półmiękko 15 minut od momentu zagotowania się wody. Łyżką cedzakową wyjąć je na talerz. Gdy przestygną, pokroić ziemniaki na połówki i wydrążyć miąższ łyżeczką pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu.

Pieczarki umyć, obrać i pokroić i w plasterki. Jeśli są duże, to pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek oraz umytą natkę pietruszki drobniutko posiekać nożem. Najpierw zeszklić na maśle cebulę. Następnie dodać pieczarki i smażyć około 10 minut do wyparowania wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką. Dodać około 1/3 wydrążonego miąższu z ziemniaków. Następnie dodać drobniutko posiekany czosnek wraz z natką i smażyć jeszcze 1 minutę.

Wydrążone połówki ziemniaków napełniać przygotowanym farszem z pieczarek i kłaść na wyłożonej pergaminem blaszce. Wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Ziemniaki wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 20 minut w temperaturze 200°C. Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem podawać jako danie główne wraz z surówką z sosem czosnkowym, jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków albo jako ciepłą przekąskę.

Smacznego!

Helen G.

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button