Zupa pomidorowa z makaronem premium


Uwielbiam klasyczną zupę pomidorową z makaronem. Dzisiejszy przepis nazwałam premium – dlaczego? Ponieważ zupa ta nie jest gotowana z dodatkiem kostki bulionowej (staram się jej już nie stosować) a wyłącznie na wywarze z warzyw. Dodatkowo są one zmiksowane, tylko kilka kawałeczków marchewki służy za dekorację. Nie trzeba przez to dodawać tyle mąki.  Zupa stała się bardziej esencjonalna i kremowa ale i przede wszystkim zdrowsza. Jednakże nie jest to typowy gęsty krem. Wcale nie jest mniej smaczna, wręcz przeciwnie. Nie potrzebuje wzmacniaczy smaku. To udoskonalona wersja pomidorówki. Zachęcam zatem do spróbowania.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 2 litry wody

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– kawałek pora

– 1 ziemniak

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 3 ziarenka pieprzu

– 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego

– 1 łyżka masła klarowanego

– 2 łyżki mąki

– 3 łyżki śmietany

– sól, pieprz

– cukier (dałam stewię)

– sok z cytryny

–  posiekana natka pietruszki do posypania

Dodatkowo:

Opakowanie 250 g makaronu np. muszelki, świderki, kolanka.

 

Warzywa umyć i obrać. Marchewki pokroić pół-plasterki (połówkę pozostawić), zaś pietruszkę, seler i ziemniaka w drobną kostkę. Umieścić wszystkie warzywa w garnku i zalać wodą. Dodać ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz liść laurowy. Gdy się woda zagotuje dodać łyżeczkę soli. Dusić na małym ogniu do miękkości warzyw (zwykle zajmuje mi to ok.40 minut). Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na maśle klarowanym, po chwili dodać posiekany ząbek czosnku. Dodać do warzyw. Gdy warzywa staną się miękkie, wyjąć połówkę marchewki oraz pora. Dodać do zupy koncentrat pomidorowy i zupę zmiksować. Wstawić garnek ponownie na gaz i zagęścić mąką. Jeśli ktoś preferuje zupę bardziej wodnistą nie musi tego robić. Na koniec dodać zahartowaną wcześniej śmietanę (rozmieszaną w kilku łyżkach zupy). Zupę pomidorową doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Skropić sokiem z cytryny. Dodać pokrojoną połówkę marchewki. Podawać z makaronem (użyłam tym razem falbanek), posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

zupa-pomidorowa-z-makaronem-premiumzupa-pomidorowa-z-makaronem-premium2zupa-pomidorowa-z-makaronem-premium3zupa-pomidorowa-z-makaronem-premium1
loading...
loading...
Poprzedni Przelicznik miar kuchennych
Nastepny Ulubiony twarożek na kanapki z olejem kokosowym na słodko

6 komentarzy

  1. Karolina
    21 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Zupa pomidorowa to klasyk! Jest tyle przepisów, ale wydaje mi się, że każdy idealny. Tylko „pomidorowa” z ketchupu nigdy mi nie smakowała :)

    • Helen G.
      Helen G.
      21 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Takiej pomidorówki z ketchupu nie próbowałam ale chyba nie jest zbyt dobra.

  2. Królowa Karo
    21 stycznia 2016
    Odpowiedz

    O rany, ale bym sobie zjadła teraz talerz takiej zupki! Mniam!

  3. Łukasz
    24 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Wygląda nieźle :-).

    • Helen G.
      Helen G.
      25 stycznia 2016
      Odpowiedz

      I smakuje nieźle:-)

  4. Anna
    16 września 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
    Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
    Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *