Zupy i kremy

Zupa porowo-serowa

Zupa porowo-serowa

Aromatyczna, gęsta zupa z pora i z serków topionych. Popularna w Danii. Zupa porowo-serowa jest dość tłusta ale za to niesamowicie pyszna! Zupa serowa z porem idealnie wpasowuje się zwłaszcza w chłodny czas jesieni i zimy, bowiem wspaniale rozgrzewa oraz daje uczucie sytości na długi czas.

Odnośnie bulionu, u mnie jest to zwykle wywar mięsny – tzw. porcja rosołowa, czasem z włoszczyzną lub solo ale od biedy można użyć kostki rosołowej.

Zobacz także → zupa papieska – z pulpecikami. 

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 4 duże pory (tylko biała i jasnozielona część)

– 1,5 l bulionu (może być z kostki)

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 3 serki topione podłużne śmietankowe (po 90 lub 100g)

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 opakowanie śmietanki kremówki (około 200g)

– 2 łyżki masła

– około 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Jak zrobić zupę porowo-serową?

Z pora odkroić tylko białe oraz jasnozielone części, pokroić w talarki. Cebule pokroić w niedużą kostkę. Czosnek drobno posiekać nożem. Na 2 łyżkach masła zeszklić cebule, po chwili dodać pory i smażyć kilka minut. Następnie dodać posiekany czosnek – zalać śmietanką kremówką. Dusić 2-3 minuty na małym ogniu, po czym zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem. Zupę z pora gotowć na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut.

W rondelku na małym ogniu roztopić serki topione w 1 szklance wywaru. Mieszać aż się rozpuszczą i dodać do zupy. Zupę porową z serkiem topionym doprawić do smaku mieloną gałką muszkatołową i ewentualnie jeszcze solą oraz pieprzem.

Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Zupę zestawić z ognia. Zupę serową z porem podawać z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Helen G.

Zupa porowo-serowa
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button