Produkty zbożowe


Bread_and_grains
Kasza
Kasze w zależności od rodzaju otrzymywane są z przemiału ziarna zbóż. Najcenniejsze są kasze grube czyli całe krupy, ponieważ nie naruszona zostaje jej otoczka bogata w witaminy B1, B2, B6 i PP oraz w kwas foliowy, fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź i krzem. Pod względem właściwości odżywczych kasze przewyższają ziemniaki, ryż i makaron.
Zalety kasz są duże, począwszy od wartości odżywczej (100g produktu to ok. 350 kcal), dużej zawartości błonnika witamin i minerałów. Kasze zawierają też dużo skrobi i mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu na długo pozostawiają w żołądku uczucie sytości.
Rodzaje kasz (według wartości odżywczej):
1. gryczana – wytwarzana z gryki. Występuje najczęściej w formie palonej, ale bywa też niepalona. Jest najzdrowszą z kasz. Zawiera sporo białka, witaminy B1, PP oraz żelazo, wapń, fosfor, magnez i potas. Kaloryczność: 359 kcal/100g.
2.  jaglana – to jedna z najstarszych kasz. Powstaje z prosa. Posiada dużo skrobi (aż 65%), znacznie mniej błonnika niż gryczana. Nie zawiera za to glutenu, dlatego z powodzeniem mogą ją spożywać osoby na diecie bezglutenowej. Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę  i sole mineralne. Jest zasadotwórcza, wyrównuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zawiera dużo krzemu, dzięki temu korzystnie wpływa na stan skóry i paznokci. Pomocna przy przeziębieniach i nieżytach górnych dróg oddechowych, gdyż wyciąga z organizmu wilgoć. Kaloryczność: 355 kcal/100 g.
3. jęczmienna – powstaje z jęczmienia. Występuje w trzech odmianach: pęczak czyli cale ziarna, perłowa (mazurska) oraz łamana tzw. wiejska. Największą wartość odżywczą ma pęczak. Polecana jest osobom przewlekle chorych na cukrzycę i z niewydolnością krążenia. Kaloryczność: 358 kcal/100 g, pęczak 381 kcal/100g.
4. owsiana – powstaje z owsa. Występuje w formie krupy czyli całych ziaren i jako łamana. Kaloryczność: 198 kcal/100g. 
5. manna – powstaje z pszenicy. Jest najmniej odżywczą kaszą. Jest bardzo popularną kaszą, zwłaszcza podaje się ją dzieciom. Zawiera gluten ale też dużo jodu. Kaloryczność: 353 kcal/100g. 
6. kukurydziana – produkowana z ziaren kukurydzy. Zawiera dużo błonnika, witamin B1, PP oraz beta-karotenu. Posiada lekko gorzkawy smak. Pomocna przy problemach z żołądkiem i trzustką. Kaloryczność: 300 kcal/100g., błyskawiczna 393 kcal/100g. 
7. kuskus  – otrzymuje się ją z pszenicy twardej – durum. Jest bardzo energetyczna. Wystarczy zalać ją wrzątkiem. Kaloryczność: 358 kcal/100 g.  
8. Quinoa – powstaje z komosy ryżowej. Uprawia się ją w Ameryce Południowej. Podobnie jak kasza jaglana nie zawiera glutenu. Zawiera bardzo dużo wapnia. Stanowi też źródło fosforu, żelaza, witamin z grupy B i witaminy E. Kaloryczność: 427 kcal/100g. 
Gotowanie kasz
 
Przed gotowaniem grube kasze należy wypłukać w letniej wodzie, aby oczyścić z piasku czy kurzu. Drobnych kasz się nie płucze, gdyż spowoduje to rozklejenie skrobi. Chyba, że chcemy mieć kaszę rozklejaną.
Na sypko  – zwykle gotuje kasz grube gryczaną lub jęczmienną. Do garnka z gotująca wodą i kaszą dodaje się trochę tłuszczu (1 łyżkę masła lub oleju na 1 szklankę kaszy). Kaszę gotuje się zwykle ok. 20-30 minut, pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć wodę. Jeśli będzie jeszcze twarda można wstawić garnek do nagrzanego piekarnika na pół godziny by „doszła”.aby kasza była bardziej sypka należy przed gotowaniem zatrzeć ją białkiem jajka. Następnie kaszę wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego to temp. 70 stopni i suszymy. Potem  rozkruszamy i gotujemy.
Na gęsto – dodaje się więcej wody do gotowania
Rozklejone rzadkie – gotuje się bardzo wolno ciągle mieszając. Do gotowania kaszy w ten sposób musi być sześć razy więcej wody w stosunku do kaszy.
Rodzaj kaszy
Gotowanie na sypko
Gotowanie na gęsto
Warto wiedzieć
Krakowska
Szklanka kaszy – 2 szklanki wody
Szklanka kaszy – 4 szklanki wody
Aby otrzymać kostki kaszy, rozsmarujmy na blasze ugotowaną na gęsto, a gdy ostygnie, pokrójmy.
Gryczana
Szklanka kaszy – 2 szklanki wody
 
Kasza mocniej palona jest bardziej sypka.
Jaglana
Szklanka kaszy – 2,5 szklanki wody
Szklanka kaszy – 3,5 szklanki wody
Aby pozbawić kaszę goryczki, najpierw wrzucamy ją na wrzątek, zagotowujemy, odcedzamy.
Jęczmienna perłowa
Szklanka kaszy – 2,5 szklanki wody
Szklanka kaszy – 3,5 szklanki wody
 
Jęczmienna mazurska, wiejska
Szklanka kaszy – 2,5 szklanki wody
Szklanka kaszy – 3,5 szklanki wody
 
Pęczak
Szklanka kaszy – 3 szklanki wody
 
 
Manna
 
Szklanka kaszy – 4 szklanki wody
Aby otrzymać kostki kaszy, rozsmarujmy na blasze ugotowaną na gęsto, a gdy ostygnie, pokrójmy.
 
Ryż
Pochodzi z Chin, gdzie uprawiano go już 7500 lat p.n.e. Ryż zawiera dużo białka i węglowodanów, zaś niewiele tłuszczu. Bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminę E i błonnik pokarmowy. Zawiera też sporo potasu, magnez, żelazo, wapń, kwas foliowy, fosfor, mangan, fluor, cynk,  selen i kobalt. Ryż łagodzi stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit, alergie (nie zawiera glutenu). Wzmacnia układ nerwowy. Poprawia trawienie i usuwa zaparcia.  Ze względu na kształt ryż dzieli się na krótkoziarnisty (kotlety, gołąbki, desery), średnioziarnisty (uniwersalny) i długoziarnisty (risotto, sałatki, do mięs). 
Rodzaje ryżu:
1. brązowy (naturalny) – jest najzdrowszy i najmniej przetworzony. Zawiera 4 razy więcej błonnika niż biały ryż oraz więcej witamin. Wymaga dłuższego gotowania (ok. 40 minut). Kaloryczność: 322 kcal/100g.
2.  biały –  uniwersalny, nadaje się do większości potraw. Kaloryczność: 353 kcal/100 g.
3. paraboliczny – ryż, który poddano wysokiemu ciśnieniu i polerowaniu, zachowując przy tym składniki odżywcze.  
4. ryż jaśminowy – ma charakterystyczny aromat kwiatu jaśminu. Nadaje się do wielu potraw i deserów. 
5. ryż basmati – jest bardzo aromatyczny, po ugotowaniu nie skleja się. Doskonały do smażenia, sałatek i zapiekanek. To jeden z najlepszych gatunków ryżu. Kaloryczność: 344 kcal/100g. 
6. błyskawiczny – jest wstępnie podgotowany  i drugi raz wysuszony, przez co gotuje się tylko kilka minut. Kaloryczność: 377 kcal/100 g.
7. ryż dziki – posiada orzechowy smak. Dobrze komponuje się z owocami morza i rybami oraz potrawami kuchni orientalnej. Kaloryczność 347 kcal.100g.
Ryż gotuje się w osolonej wodzie (1 szklanka ryżu /1,5 szklanki wody)  przez 15-40 minut w zależności od gatunku ryżu. Można też przyrządzić ryż na mleku.
ryż biały – 15-20 minut,
ryż paraboiled – 12-18 minut.
ryż basmati –  10-12 minut.
ryż brązowy naturalny – 35-40 minut.
Helen G.
Poprzedni Naleśniki z serem i orzechami
Nastepny Porady kuchenne

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *