Naleśniki z serem i orzechami


Naleśniki z serem i orzechami

To prawdziwy klasyk wśród  jarskich dań. Naleśniki z serem i orzechami są genialne, zarówno na obiad jak kolację. Farsz serowy urozmaiciłam zmielonymi orzechami włoskimi. Można również dodać rodzynki albo skórkę pomarańczową. Polecam zwłaszcza polane sosem czekoladowym – prawdziwe niebo w gębie! Spróbujcie także innych moich przepisów na naleśniki:

naleśniki z serem i truskawkami

naleśniki z serem i brzoskwiniami

(10-12 sztuk)

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– ok. 2,5 szklanki mąki

– 2 jajka

– 3 łyżki oleju (nie dodaję już tłuszczu podczas smażenia)

– szczypta soli

Nadzienie:

– 500g sera twarogowego półtłustego

– 10 dag zmielonych orzechów włoskich (można zmielić w młynku do kawy) lub drobno posiekane nożem

– kilka łyżek cukru (daję zazwyczaj ksylitol)

– 3 łyżki śmietany

– kilka kropli olejku waniliowego

– garść rodzynek (opcjonalnie)

Jak zrobić naleśniki z serem i orzechami?

Ciasto: Z podanych składników, przy pomocy miksera zrobić ciasto. Patelnię posmarować tłuszczem raz, przed smażeniem naleśników. Smażyć cienkie placki na złoty kolor, nie dodając już potem tłuszczu.

Nadzienie: W misce wpierw ugnieść widelcem ser, dodać śmietanę i zmielone orzechy. Doprawić cukrem do smaku. Dodać kilka kropli olejku waniliowego. Usmażone placki przekładać farszem i zawijać w chusteczkę lub w rulon. Naleśniki z serem i orzechami podawać polane sosem czekoladowym lub śmietaną i posypane cukrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

nalesniki-z-serem-i-orzechaminalesniki-z-serem-i-orzechami3nalesniki-z-serem-i-orzechami2nalesniki-z-serem-i-orzechami1
loading...
Poprzedni Indyk nadziewany żurawiną i serem
Nastepny Produkty zbożowe

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *