Naleśniki z serem i orzechami


Naleśniki to prawdziwy klasyk wśród dań. Genialne zarówno na obiad jak kolację. Farsz serowy urozmaiciłam zmielonymi orzechami. Można również dodać rodzynki albo skórkę pomarańczową. Polecam polane sosem czekoladowym – prawdziwe niebo w gębie!

(10-12 sztuk)
Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– ok. 2,5 szklanki mąki

– 2 jajka

– szczypta soli

Nadzienie:

– 500g sera twarogowego półtłustego

– 10 dag zmielonych orzechów włoskich (można zmielić w młynku do kawy)

– 3 łyżki cukru

– 3 łyżki śmietany

– kilka kropli olejku waniliowego

– garść rodzynek (opcjonalnie)

Z podanych składników, przy pomocy miksera zrobić ciasto. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. W misce  wpierw ugnieść widelcem ser, dodać śmietanę i zmielone orzechy. Doprawić cukrem do smaku. Dodać kilka kropli olejku waniliowego. Usmażone placki przekładać farszem i zawijać w chusteczkę lub w rulon. Tuż przed podaniem polać sosem czekoladowym.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

nalesniki-z-serem-i-orzechaminalesniki-z-serem-i-orzechami3nalesniki-z-serem-i-orzechami2nalesniki-z-serem-i-orzechami1
loading...
loading...
Poprzedni Indyk nadziewany żurawiną i serem
Nastepny Produkty zbożowe

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *