Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami


Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami

Rewelacyjny pomysł na naleśniki na słono. Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami robię regularnie. Kiedy nie mam czasu na typowe krokiety, wybieram właśnie naleśniki wytrawne. Naleśniki z mięsem mielonym wzbogacam również o pieczarki, żółty ser oraz czerwoną paprykę. Farsz ma wyrazisty lekko pikantny smak, taki jak lubię.

Naleśniki faszerowane mięsem mielonym możecie również zapiec w piekarniku, wierzch potrawy posypując startym żółtym serem. Ja najczęściej odsmażam je na patelni na rumiano, posypuję szczypiorkiem i polewam ketchupem.  W takim wydaniu naleśniki z mięsem są po prostu pyszne! Nie trzeba tutaj już żadnych dodatków. Zachęcam wam gorąco do wypróbowania mojego przepisu :)

Zobacz także

naleśniki po meksykańsku

naleśniki po bolońsku

naleśniki z farszem ruskim.

(14 sztuk)

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

– 2 szklanki mleka

– 2 szklanki wody (można dać mineralną)

– 2 jajka

– około 3,5 szklanki mąki

– 3 łyżki oleju*

– sól

*dodatek oleju do ciasta sprawia, że nie trzeba już dodawać tłuszczu podczas smażenia naleśników. Należy tylko posmarować patelnię olejem przed jej rozgrzaniem.

Farsz mięsny:

– 500g dowolnego mięsa mielonego (np. z szynki albo z łopatki)

– 300g pieczarek

– 1 czerwona papryka

– 20 dag sera żółtego

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżki oleju lub smalcu

– 1 łyżka masła (do podsmażenia pieczarek)

– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

– ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki

Dodatkowo:

– ketchup

– posiekany szczypiorek do dekoracji

Jak zrobić naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami?

Ciasto naleśnikowe: Do miski wbić jajka, dodać mleko, wodę oraz mąkę. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Ciasto na naleśniki posolić i dodać olej. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.

Farsz mięsny: Cebulę pokroić w niedużą kostkę, ząbki czosnku zaś drobno posiekać nożem. Pieczarki umyć obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i również pokroić w małą kostkę. Na 2 łyżkach oleju najpierw zeszklić cebulę, po czym dodać mielone mięso. Smażyć często mieszając, aż zmieni kolor na szary. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną słodką i ostrą papryką. Dodać  pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty.

Na osobnej patelni na 1 łyżce masła podsmażyć pieczarki. Posolić i dodać nieco pieprzu. Odlać nadmiar wody i przełożyć do mięsa. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do farszu. Wymieszać.

Placki napełniać farszem i zwijać w rulony. Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami podawać odsmażone na patelni. Można też je zapiec w piekarniku. Najlepiej smakują posypane szczypiorkiem i polane ketchupem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Loading...
Poprzedni Szarlotka tatrzańska
Nastepny Domowe ogórki kiszone

3 komentarze

  1. Ervisha
    14 lutego 2019
    Odpowiedz

    Po.żywny obiad ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 lutego 2019
      Odpowiedz

      Zgadzam się :-)

  2. Magda
    20 lutego 2019
    Odpowiedz

    Bardzo lubię naleśniki, a z takim farszem na pewno pysznie smakują :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *