Naleśniki po bolońsku


Naleśniki po bolońsku

To pyszne danie o włoskich korzeniach. Naleśniki po bolońsku (bolognese) są przełożone farszem z mięsa mielonego w aromatycznym sos pomidorowym pachnącym bazylią i oregano. Zapiekłam je w piekarniku z sosem beszamelowym i startym żółtym serem. Sos bolognese wzbogaciłam o dodatek pokrojonych małą kostkę pieczarek i tartej marchewki. Bardzo pasuje mi to zestawienie warzyw z mięsem i sosem pomidorowym. Przepis na naleśniki po bolońsku powstał dzięki inspiracji mojej przyjaciółki, która bardzo chwaliła to danie. Agnieszka również dodaje pieczarki do farszu i zapieka naleśniki z sosem bolońskim jedynie posypane żółtym serem. Tak też można.

Potrawa jest bardzo sycąca. Przypomina mi lazanię, tyle że naleśniki zastępują tutaj makaron. Naleśniki zwinięte w rulon możecie układać do woli. Ja z racji owalnego naczynia każdy naleśnik przekroiłam pół i układałam je warstwowo. Po zapieczeniu ładnie się prezentują. Przy dużym prostokątnym naczyniu można układać naleśniki w całości na płasko. Serdecznie polecam :) Spróbujcie także moje naleśniki po meksykańsku.

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– 2 jajka

– ok. 3 szklanki mąki

– 2-3 łyżki oleju*

– sól

*nie dodaję już potem tłuszczu do smażenia.

Farsz boloński:

– 400g mielonego mięsa (np. wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe)

– 3 ząbki czosnku

– 1 duża cebula

– 1 puszka pomidorów krojonych

– 4 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2-3 łyżki ketchupu

– 250g pieczarek (opcjonalnie)

– 1 marchewka (opcjonalnie)

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżka masła (do podsmażenia pieczarek)

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– po 1 łyżeczce bazylii, oregano i ziół prowansalskich

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Sos beszamelowy:

– 2 łyżki mąki

– 2 łyżki masła

– 2 ¼ szklanki zimnego mleka

– mielona gałka muszkatołowa

– kilka kropli soku z cytryny

– sól, biały pieprz

Dodatkowo:

– 10 dag startego żółtego sera do posypania

Jak zrobić naleśniki po bolońsku?

Ciasto: Do miski wbić jajka, dodać mleko, wodę i mąkę. Zmiksować na gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać nieco mąki. Posolić i dodać olej. Patelnię nasmarować olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć cienkie placki nie dodając już tłuszczu.

Farsz boloński: Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Po chwili dodać mięso mielone i podsmażyć. Można je nieco rozdrobnić na patelni tłuczkiem do ziemniaków (ja tak robię). Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Dusić na wolnym ogniu przez 10-15 minut. W międzyczasie umyć, obrać pieczarki i pokroić w niedużą kostkę. Marchewkę zaś zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki podsmażyć na osobnej patelni na łyżce masła. Posolić. Razem z marchewką dodać do mięsa. Dusić jeszcze 2-3 minuty. Po czym odstawić.

Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło. Dodać mąkę i chwilę mieszać, aż lekko zbrązowieje. Następnie wlewać stopniowo zimne mleko i energicznie mieszać trzepaczką. Sos gotować na niedużym ogniu często mieszając, aż zgęstnieje. Beszamel doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatową. Na koniec dać kilka kropli soku z cytryny.

Naleśniki układać ciasno obok siebie w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Można przekroić je na pół i układać warstwowo. Polać sosem beszamelowym. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Potrawę wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekać około 30-35 minut, do zarumienienia. Naleśniki po bolońsku podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

nalesniki-po-bolonskunalesniki-po-bolonsku1nalesniki-po-bolonsku2nalesniki-po-bolonsku3nalesniki-po-bolonsku4
loading...
Poprzedni Kasza manna na mleku
Nastepny Herbatka na przeziębienie

9 komentarzy

  1. agata
    27 września 2017
    Odpowiedz

    Ja już mam dość sosu bolońskiego – mój mąż mógłby go jeść co drugi dzień i mi się przejadł :D

    • Helen G.
      Helen G.
      27 września 2017
      Odpowiedz

      Rozumiem, nie dziwię się. Co za dużo to niezdrowo :-)

  2. Malwina
    27 września 2017
    Odpowiedz

    Robię czasem podobne danie przy okazji sprzątania lodówki. U mnie dodatkowo na naleśnikach ląduje sos pomidorowy.

    • Helen G.
      Helen G.
      27 września 2017
      Odpowiedz

      Też fajny pomysł :)

  3. Ervisha
    27 września 2017
    Odpowiedz

    Pożywny obiad :)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 września 2017
      Odpowiedz

      Tak. Naleśniki po bolońsku są bardzo sycącym daniem.

  4. Ania
    27 września 2017
    Odpowiedz

    Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno smakują obłędnie :) Pyszna propozycja :)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 września 2017
      Odpowiedz

      Tak. Naleśniczki są pyszne :)

  5. Ewelina Serafińska
    29 września 2017
    Odpowiedz

    Mniam ;-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *