MięsaPotrawy mączneZapiekanki

Naleśniki po bolońsku

Naleśniki po bolońsku

To pyszne danie o włoskich korzeniach. Naleśniki po bolońsku (bolognese) są przełożone farszem z mięsa mielonego w aromatycznym sos pomidorowym pachnącym bazylią i oregano. Zapiekłam je w piekarniku z sosem beszamelowym i startym żółtym serem.

Sos bolognese (boloński) wzbogaciłam o dodatek pokrojonych małą kostkę pieczarek i tartej marchewki. Bardzo pasuje mi to zestawienie warzyw z mięsem i sosem pomidorowym.

Przepis na naleśniki po bolońsku powstał dzięki inspiracji mojej przyjaciółki, która bardzo chwaliła to danie. Agnieszka również dodaje pieczarki do farszu i zapieka naleśniki z sosem bolońskim jedynie posypane żółtym serem. Tak też można.

Potrawa jest bardzo sycąca. Przypomina mi lazanię, tyle że naleśniki zastępują tutaj makaron. Naleśniki zwinięte w rulon możecie układać do woli. Ja z racji owalnego naczynia każdy naleśnik przekroiłam pół i układałam je warstwowo. Po zapieczeniu ładnie się prezentują. Przy dużym prostokątnym naczyniu można układać naleśniki w całości na płasko.

Zobacz takżenaleśniki po meksykańsku.

Ciasto naleśnikowe:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– 2 jajka

– ok. 3 szklanki mąki

– 2-3 łyżki oleju*

– sól

*nie dodaję już potem tłuszczu do smażenia.

Farsz boloński:

– 400g mielonego mięsa (np. wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe)

– 3 ząbki czosnku

– 1 duża cebula

– 1 puszka pomidorów krojonych

– 4 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2-3 łyżki ketchupu

– 250g pieczarek (opcjonalnie)

– 1 marchewka (opcjonalnie)

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżka masła (do podsmażenia pieczarek)

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– po 1 łyżeczce bazylii, oregano i ziół prowansalskich

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Sos beszamelowy:

– 2 łyżki mąki

– 2 łyżki masła

– 2 ¼ szklanki zimnego mleka

– mielona gałka muszkatołowa

– kilka kropli soku z cytryny

– sól, biały pieprz

Dodatkowo:

– 10 dag startego żółtego sera do posypania

Jak zrobić naleśniki po bolońsku?

Ciasto naleśnikowe: Do miski wbić jajka, dodać mleko, wodę i mąkę. Zmiksować na gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać nieco mąki. Posolić i dodać olej. Patelnię nasmarować olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć cienkie placki nie dodając już tłuszczu.

Farsz boloński: Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Po chwili dodać mięso mielone i podsmażyć. Można je nieco rozdrobnić na patelni tłuczkiem do ziemniaków (ja tak robię).

Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Dusić na wolnym ogniu przez 10-15 minut. W międzyczasie umyć, obrać pieczarki i pokroić w niedużą kostkę. Marchewkę zaś zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki podsmażyć na osobnej patelni na łyżce masła. Posolić. Razem z marchewką dodać do mięsa. Dusić jeszcze 2-3 minuty. Po czym odstawić.

Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło. Dodać mąkę i chwilę mieszać, aż lekko zbrązowieje. Następnie wlewać stopniowo zimne mleko i energicznie mieszać trzepaczką. Sos gotować na niedużym ogniu często mieszając, aż zgęstnieje. Beszamel doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatową. Na koniec dać kilka kropli soku z cytryny.

Naleśniki układać ciasno obok siebie w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Można przekroić je na pół i układać warstwowo. Polać sosem beszamelowym. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Potrawę wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekać około 30-35 minut, do zarumienienia. Naleśniki po bolońsku podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.

Naleśniki po bolońsku
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button