Oleje Oleofarm


Oleje Oleofarm

Zdecydowałam się wziąć w udział w programie zorganizowanym przez firmę Oleofarm, którego zadaniem jest przetestowanie wybranych olejów i stworzenie ciekawych przepisów z ich udziałem.

Do przetestowania wybrałam 4 oleje:

◈ olej konopny
◈ olej z orzechów włoskich
◈ olej ryżowy
◈ olej lniany

Oleje są ogólnodostępne w sklepach i marketach oraz na stronie producenta http://oleofarm.24.pl

Olej konopny – jest tłoczony na zimno, powstaje z wyselekcjonowanych odmian konopii siewnej. Posiada zielono-brązową barwę, ma lekko gorzki, korzenno-orzechowy smak.  Zawiera nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy, linolowy i linoleowy, gamma-linoleowy). Bogaty jest w witaminę K odpowiedzialną za krzepliwość krwi i formowanie tkanki kostnej. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Olej konopny działa wzmacniająco na organizm, polecany jest przy anemii, osłabieniu, neurastenii.

Olej z orzechów włoskich – tłoczony na zimno, otrzymywany z orzechów włoskich. Ma złoto-żółte zabarwienie i delikatny orzechowy zapach z nutą karmelu. Zawiera kwas linolowy, linoleowy i oleinowy oraz witaminy A, B i E. Korzystnie wpływa na układ krążenia, zapobiegając miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i antystresowo.

Olej ryżowy – pozyskiwany jest z otrąb ryżowych. Ma zabarwienie delikatnie żółte i neutralny smak oraz zapach. Posiada wysoką temperaturę dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i duszenia. Olej ryżowy bogaty jest w witaminę E, B oraz gamma-oryzanol – przeciwutleniacz chroniący serce przed zawałem, obniżający cholesterol i wspomagający funkcje obronne organizmu.

Olej lniany –  tłoczony na zimno, powstaje z wyselekcjonowanych nasion lnu. Ma złocistą barwę i delikatny smak. Zawiera aż 60 % kwasów omega-3, które regulują pracę układu krążenia, systemu immunologicznego i gospodarkę tłuszczową. Obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz zmniejszają ryzyko miażdżycy i zawału serca. Olej lniany wpływa korzystnie na stan zdrowia, poprawia samopoczucie, reguluje trawienie, wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Helen G.


Galeria zdjęć

oleje-oleofarm-olej-konopny-z-orzechow-wloskich-ryzowy-i-lnianyoleje-oleofarm-olej-konopny-z-orzechow-wloskich-ryzowy-i-lniany3oleje-oleofarm-olej-konopny-z-orzechow-wloskich-ryzowy-i-lniany2oleje-oleofarm-olej-konopny-z-orzechow-wloskich-ryzowy-i-lniany1oleje-oleofarm-olej-konopny-z-orzechow-wloskich-ryzowy-i-lniany4
loading...
Poprzedni Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim
Nastepny Pasta orzechowa na kanapki

6 komentarzy

  1. Beatrice
    13 marca 2013
    Odpowiedz

    Ja wybrałam z sezamu, orzechów włoskich i pestek dyni. Jedno wiem – genialne są i genialnie pachną!

  2. Gośka
    13 marca 2013
    Odpowiedz

    Tłoczone na zimno,ale nie napisali już czy są nieoczyszczone? Samo tłoczenie na zimno nie czyni z nich cudów,bo w procesie oczyszczania(często chemicznego)/filtracji,oleje tracą wszystkie cenne związki i witaminy.
    Ważne jest też,czy jest tłoczony ze świeżych ziaren czy prażonych .

  3. Helen
    13 marca 2013
    Odpowiedz

    Nie napisali że są nieoczyszczone.

  4. Urszula - Proste potrawy
    15 marca 2013
    Odpowiedz

    Ja tez testuje oleje, ale wybrałam z pestek winogron, słonecznikowy i kukurydziany, pozdrawiam:)

  5. Basia
    19 marca 2013
    Odpowiedz

    wow, a gdzie można się zgłosić żeby je też zacząć próbować ? :)

  6. Helen
    19 marca 2013
    Odpowiedz

    Nigdzie. Sami do mnie napisali.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *