Twarożek z miodem


Twarożek z miodem

Stanowi dobry pomysł na zdrowe śniadanie. Twarożek z miodem jest lekkostrawny a zarazem dość sycący. Zwykle bowiem kupuję twaróg półtłusty lub śmietankowy. Twarożek możemy wzbogacić dodatkowo łyżką oleju kokosowego, jak w tym przepisie albo innym olejem roślinnym tłoczonym na zimno np. lniany czy z orzechów włoskich.

Miód stanowi prawdziwą skarbnicę witamin, minerałów, enzymów, kwasów organicznych, aminokwasów i innych cennych dla zdrowia związków. Działa odżywczo i wzmacniająco. Polecam dodać do twarożku łyżeczkę inuliny.

Inulina to naturalny prebiotyk, węglowodan (oligosacharyd), który stymuluje rozwój pożytecznych bakterii jelitowych. Inulina występuje w korzeniach i bulwach wielu roślin, m in. w czosnku, cykorii, pszenicy, topinamburze czy cebuli. Najczęściej inulinę pozyskuje się z cykorii. Ma ona postać białego proszku i jest lekko słodka (10 razy mniej słodka od cukru). Inulina może zatem stanowić alternatywę dla białego cukru. Posiada właściwości teskturotwórcze, czyli poprawia konsystencję sosów, majonezów, twarożków czy koktajli (zagęszcza).

Inulina wykazuje podobne działanie do błonnika, zapewniając uczucie sytości. Może być z powodzeniem stosowana jako substytut tłuszczu w wielu produktach. Dzienna dawka inuliny wynosi 20g, co odpowiada około 3-4 łyżkom stołowym. Spożyta w nadmiarze, może wywołać efekt przeczyszczający.

Inulinę z powodzeniem można dodawać do jogurtu, kefiru, maślanki, zsiadłego mleka, soków, koktajli, ciasteczek, twarożków, past, sosów, budyniów, kisieli, naleśników, placków, omletów czy domowego majonezu. Dodana do ciast, ciasteczek i deserów, zmniejsza ich kaloryczność.

Prozdrowotne właściwości inuliny:

  • stymuluje prawidłowy wzrost bakterii jelitowych (poprawia metabolizm)
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • ogranicza wchłanianie kalorii (daje sytość podobnie jak błonnik)
  • zwiększa przyswajalność witamin i minerałów z pożywienia (o 20%)
  • wzmacnia kości
  • obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi
  • nie przyczynia się do próchnicy
  • jest niskokaloryczna (1,6 kcal/g) i ma niski indeks glikemiczny (IG=14)

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

– 1 kostka twarogu półtłustego (200 lub 250g)

– 1 łyżeczka inuliny

– 1 łyżka miodu

– szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Jak zrobić twarożek z miodem?

Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać łyżeczkę inuliny oraz miód. Dokładnie wymieszać na gładką pastę. Można dodać szczyptę cynamonu do smaku. Twarożek z miodem spożywać z dodatkiem pieczywa. Można kanapkę posypać orzechami :)

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

twarozek-na-sniadanie-z-miodem-i-inulina4
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Zupka ziemniaczano-marchewkowa dla małych dzieci
Nastepny Pizza z patelni

17 komentarzy

  1. Avatar
    Jaglusia
    24 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Mam inulinę u siebie w domu, tylko nigdy nie wiedziałam do czego jej używać. Teraz, dzięki Tobie wiem gdzie ją można stosować. :)

    • Helen G.
      Helen G.
      24 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Cieszę się, że mogłam pomóc :)

    • Avatar
      Adrian
      25 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Nie slyszalem o inulinie ale polecam nasiona chia..

      • Helen G.
        Helen G.
        25 czerwca 2017
        Odpowiedz

        Znam nasiona chia, używam ich czasem do posypywania kruchych ciasteczek albo domowego chleba. Czasem też dodaję je do owsianki :)

  2. Avatar
    Alina
    24 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Ale smakowite kanapeczki! Nie słyszałam dotąd o inulinie. Dobrze wiedzieć, dziękuję :)

  3. Avatar
    Jerzy
    24 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Znam inulinę, choć nigdy jej nie używałem.

  4. Avatar
    Anula
    24 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Nie wiedziałam, że inulina jest taka zdrowa:) Apetyczne kanapki!

  5. Avatar
    Urszula
    24 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Dodaję inulinę czasem do wypieków, podnosi kruchość ciasta:)

  6. Avatar
    Ewi
    24 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Kanapeczki wyglądają przepysznie:) Uwielbiam twarożek z miodem:)

  7. Avatar
    Idyllaablog
    25 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Niestety takie śniadanie mi nie służy.Jedyna opcja to białkowo – tłuszczowe:).Jednak wygląda pysznie

  8. Avatar
    venswifestyle
    26 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Jestem wielbicielka twarożkow pod każdą postacią :)))) po przeczytaniu Twojego wpisu zacznę stosować inulinę:)))

  9. Avatar
    Ewelina Serafińska
    29 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Nie znam tej przyprawy ale serek wygląda apetycznie ;)

  10. Avatar
    Królowa Karo
    30 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Bardzo ciekawe. Nie słyszałam wcześniej o inulinie.

  11. Avatar
    Mela
    31 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Inulina może być stosowana w kuchni, jako zagęszczacz do zup i sosów, a także jako słodzik. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy, dlatego dodawanie jej do potraw jest jak najbardziej wskazane. Pozdrawiam!

  12. Avatar
    Gosia
    26 września 2017
    Odpowiedz

    Czy inulinę można zastąpić ksylitolem?

    • Helen G.
      Helen G.
      26 września 2017
      Odpowiedz

      Tak. Inulina to dodatek (prebiotyk), jest 10 razy mniej słodsza od cukru. Choć jeśli dajesz też miód, to ksylitol nie jest już tutaj potrzebny.

  13. Avatar
    Gosia
    27 września 2017
    Odpowiedz

    Dziękuje za odpowiedź

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *