Twarożek na kanapki z olejem kokosowym na słodko


Twarożek na kanapki z olejem kokosowym na słodko

Jest nie tylko pyszny ale też i bardzo zdrowy. Twarożek na kanapki z olejem kokosowym na słodko przyrządzam sobie regularnie :-) Tłusty lub półtłusty ser biały mieszam z olejem kokosowym, miodem, cynamonem i  uprażonymi na patelni ziarnami. Kokos to dla mnie prawdziwy raj. To nie tylko piękny, zniewalający zapach ale również i jeden z najzdrowszych tłuszczy. Cudowny zarówno jako kosmetyk do ciała i włosów ale niezastąpiony też w kuchni. Jako, że jest to w ok.80-90% tłuszcz nasycony, idealnie nadaje się do smażenia czy pieczenia ale również do spożywania na zimno. Dzisiejszy przepis posłuży tutaj za dobry przykład.

Olej koksowy to bogactwo witamin z grupy B (B2, B6, B9), witaminy C i E oraz mikroelementów, jak potas, magnez, żelazo, cynk i sód. Zawiera m in. kwas laurynowy, który działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Tłuszcz ten wspomaga układ odpornościowy, nerwowy, krążenia i trawienny. Czy wiecie, że olej kokosowy pomaga w odchudzaniu? Tak. To prawda. Przyspiesza bowiem spalanie tłuszczy. To nie tłuszcze są winne przybieraniu na wadze a nadmiar węglowodanów. Podczas zakupu warto jednak zwracać uwagę… na cenę. Im wyższa, tym będziemy mieli pewność, że olej jest tłoczony na zimno i nierafinowany. Rozpoznamy go m in. po pięknym zapachu. Te podejrzanie tanie oleje kokosowe w dyskontach są niestety jego pozbawione ale też i przez to wielu składników odżywczych. Olej kokosowy nie wymaga przechowywania w lodówce.

(Dla 3 osób)

Składniki:

– 250g twarogu półtłustego lub tłustego (polecam taki bez grudek np. śmietankowy)

– 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego virgin (tłoczony na zimno)

– 1 łyżka miodu

– ¼ łyżeczki mielonego cynamonu

–  garść prażonego* słonecznika, sezamu, orzechów lub migdałów

*uprażone na suchej patelni. Zwykle robię więcej i przechowuję w słoiczku.

Jak zrobić twarożek na kanapki z olejem kokosowym na słodko?

Twaróg umieścić w miseczce rozgnieść widelcem, dodać roztopiony olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać miód i cynamon. Wymieszać na gładką pastę. Twaróg spożywać na posmarowanym masłem pieczywie. Posypać prażonymi ziarnami lub orzechami. Można je także dodać do twarogu i wymieszać.

Smacznego!

Dobry olej kokosowy do kupienia w tym sklepie.

Helen G.


Galeria zdjęć

ulubiony-twarozek-na-kanapki-z-olejem-kokosowym-na-slodko3ulubiony-twarozek-na-kanapki-z-olejem-kokosowym-na-slodko2ulubiony-twarozek-na-kanapki-z-olejem-kokosowym-na-slodko1ulubiony-twarozek-na-kanapki-z-olejem-kokosowym-na-slodko
Poprzedni Zupa pomidorowa z makaronem premium
Nastepny Sałatka z papryką i jajkiem

6 komentarzy

  1. Magda
    27 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Fajny przepis i bardzo ciekawe informacje o oleju kokosowym :) do tej pory go nie stosowałam, ale mnie zachęciłaś :)
    Pozdrawiam,
    M

    • Helen G.
      Helen G.
      27 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Tak, kokos jest super tłuszczem:)

  2. Ewelina
    27 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Uwielbiam olej kokosowy :) Twój twarożek wygląda bardzo apetycznie.

    • Helen G.
      Helen G.
      27 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Polecam spróbować:)

  3. Łukasz
    28 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Nie przepadam za twarożkiem do pieczywa.

  4. Ciekawska Magdalena
    31 stycznia 2016
    Odpowiedz

    uwielbiam twarożki

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *